Serà demà Pedro Sánchez qui farà oficial si es torna a prorrogar l'estat d'alarma pel coronavirus, una possibilitat que està damunt la taula des de fa dies. Ho anunciarà en roda de premsa des de La Moncloa, després de reunir-se amb els tècnics i científics que l'envolten. Així ho ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha fugit del catastrofisme. El socialista català ha donat per “complert” l’objectiu d’aquesta “dura setmana”, que era l’”alentiment” del nombre de contagis.

En una roda de premsa a La Moncloa aquest divendres a la tarda, Salvador Illa ha informat que demà Pedro Sánchez presidirà les reunions dels comitès científic i tècnic del coronavirus, i que després “trucarà a tots els líders per a comunicar la decisió que hagi pres”. No ha volgut anticipar-se, deixant clar que “la decisió l’anunciarà el president del govern” en base a la informació que tingui. El diumenge tindrà lloc la reunió telemàtica setmanal amb els presidents autonòmics.

Sobre la taula del govern espanyol hi ha la pròrroga de l'estat d'alarma per dues setmanes més, fins al 26 d'abril, i també una sortida gradual i escalonada del confinament. Com ha admès Fernando Simón aquest divendres, es podria "relaxar en alguns punts". Sobre la taula hi ha propostes com permetre sortir al carrer a fer esport o amb nens, així com l'ús generalitzat de mascaretes de protecció, que Illa ha considerat "molt probable".

Per altra banda, el ministre de Sanitat ha defensat que “l’objectiu que ens havíem fixat per aquesta dura setmana, que era l’alentiment, a l’espera del dissabte i el diumenge, està a l’abast i podem donar-lo per complert”. Ha subratllat que avui l’increment de casos s’ha situat en el 7%, i que la resta de la setmana s’ha situat per sota del 10%, quan havia arribat a xifres superiors al 20%. També ha remarcat l’alt nombre de persones recuperades, que ja arriba a les 30.500. “Ofereixen un raig d’esperança”, ha sostingut.

Seat comença a fabricar respiradors

Segons ha informat el ministre de Sanitat, l’automobilística Seat ha començat aquest divendres la producció de respiradors, després de rebre l’autorització necessària de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, que ha endarrerit el procediment. La mateixa planta de la línia de muntatge del Seat León, a Martorell, fabricarà fins a 300 aparells al dia. Salvador Illa ha remarcat aquesta bona notícia, defensant que l’objectiu és tenir “capacitat de producció nacional” de material sanitari per no dependre tant de l’exterior.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món