L'endemà de la implantació de l'estat d'alarma, el ritme de creixement de la mortalitat per coronavirus a Espanya se situava al 22%. Avui, tres setmanes després, la velocitat d'augment és del 3%. Si bé insisteix que cal agafar les dades amb "prudència", des del govern espanyol no amaguen l'optimisme que els desperta el gràfic d'evolució del Covid-19. "Ens duu a concloure que les mesures preses pel govern han funcionat i han beneficiat el conjunt dels espanyols", ha celebrat el ministre de Sanitat. 

Durant una compareixença des del Palau de la Moncloa, Salvador Illa ha fixat l'objectiu prioritari d'aquesta quarta setmana d'excepcionalitat: "consolidar l'alentiment" de la propagació del virus. El ministre ha reivindicat la gestió i l'estratègia adoptades pel seu govern, amb Pedro Sánchez al capdavant. I n'ha tret pit davant "les dubtes d'algunes comunitats i territoris que volien altres tipus de mesures". Una manera velada de dir-li al president Quim Torra que la recepta Sánchez que ell tant ha qüestionat està donant resultats. 

En els últims dies s'ha anat confirmant una tendència a la baixa pel que fa a l'expansió i la letalitat del virus. Avui, per exemple, s'ha registrat el volum de morts en un dia més baix des del 24 de març i el total diari d'infectats menor dels darrers quinze dies. Tanmateix, és Espanya és el segon país del món amb més casos detectats, més de 135.000 i també amb més morts, 13.055. 

Segons ha explicat el ministre, Espanya ja ha assolit el pic i entra ara en la segona fase de la lluita contra el Covid-19, que és la de "transició" i consisteix a començar a doblegar la corba per iniciar la desescalada de les mesures d'aïllament. 

En aquest sentit, Illa ha reiterat una vegada més que Espanya va ser el primer país d'Europa en decretar l'estat d'alarma, davant del que ha qualificat de "la major emergència sanitària dels últims 100 anys". Amb tot, ha reconegut que "cal seguir actuant amb prudència" i que precisament això explica que el seu executiu hagi optat per allargar el confinament dues setmanes més.