La Guàrdia Civil ha capitalitzat la sessió de control al govern espanyol. No només perquè el ministre Marlaska té set preguntes previstes, sinó que també ha rebut Pedro Sánchez. Des de l’independentisme català li han recordat que els informes inventats pel cos policial no són res de nou. “Pérez de los Cobos ja mentia quan va portar nou demòcrates a la presó i altres a l’exili”, li ha etzibat Gabriel Rufián. El president espanyol ha exhibit guant de seda, esquivant la qüestió i reiterant el seu compromís amb el diàleg.

En la seva pregunta al president espanyol, el portaveu d’ERC ha exhibit l’informe d’Amnistia Internacional que reclama l’alliberament de Sánchez i Cuixart. “Els interpel·la a vostès, govern progressista? I a vostès, senyories d’Unidas Podemos?”, ha preguntat Rufián. “Els informes de la Guàrdia Civil no són més falsos ara perquè els afectin a vostès que ho eren amb Altsasu, el 20-S o l’1-O”, ha constatat. “Pérez de los Cobos no menteix més ara; ja mentia”, ha insistit.

Per altra banda, el dirigent republicà ha advertit a Sánchez sobre el seu viratge cap a Ciutadans, “fent matemàtiques en lloc de polítiques en temps tan greus”. I li ha retret: “Van preferir 10 vots segurs de la dreta a canvi de res que 13 vots del republicanisme a canvi d’ajudes socials”. I ha avisat: “És terriblement perillós donar aire a la dreta. El millor exemple és Pérez de los Cobos”.

En la seva resposta, Pedro Sánchez ha esquivat tot allò relatiu als informes de la Guàrdia Civil i ha tractat de reconstruir els ponts amb ERC, a qui ha agraït l’”actitud”, que facilités la investidura i la governabilitat durant aquests mesos. I ha reiterat que “el programa de govern continua vigent i el reivindico”, perquè “és més necessari que mai pels quatre anys que tenim davant”.

“En múltiples intervencions he dit que reactivarem la comissió bilateral. El que farem és mantenir els nostres compromisos d’investidura”, ha conclòs el president espanyol, que ha acabat tornant a “agrair l’actitud constructiva” dels republicans.

Duel Sánchez-Casado

Novament, Pedro Sánchez i Pablo Casado han xocat frontalment a la sessió de control. El cap de l’oposició li ha retret el “pacte infame” amb l’esquerra abertzale per  derogar la reforma laboral. “Diuen que la culpa és del PP. El PP té 20 assassinats pels amics de Bildu”, ha denunciat el dirigent conservador, que ha criticat que “no li queda un sol espanyol a qui mentir”. També l’ha acusat d’atacar la justícia i la policia. “Des de Roldán ningú no havia tacat així la Guàrdia Civil. Arribarem fins al final”, ha avisat. “El que sobra en aquesta farsa no és un coronel; és el seu ministre”, ha conclòs.

El president espanyol s’ha tret de sobre els pactes de Bildu recordant que el popular Javier Maroto hi pactava quan era alcalde de Vitòria. Sobre la reforma laboral, ha garantit que “recuperarem els drets arrabassats i els consensos socials trencats” pel govern de Rajoy. I ha contraatacat: “Si parla com Vox, actua com Vox i vota com Vox, comença a semblar el mateix que la ultradreta”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram