Malgrat la seva abstenció a la pròrroga de l’estat d’alarma, ERC és molt crítica amb la gestió del govern espanyol de la crisi del coronavirus. Així ho ha volgut avisar Gabriel Rufián abans d’iniciar la seva intervenció davant del Congrés, assegurant que l’abstenció és “més propera al no que mai”. Ha estat especialment contundent contra la recentralització de competències a les portes de la desescalada. Per tot això, ha reclamat la recuperació de les competències “des de ja” per part dels governs autonòmics. També tornar a la taula entre l’Estat i la Generalitat, per “parlar de política”.

Justament sobre aquest últim punt, amb el qual ha conclòs el seu discurs, Gabriel Rufián li ha fet una petició expressa: “L'insto des d'aquí a tornar a convocar la mesa de diàleg i negociació quan l'estat d'alarma acabi i en qualsevol cas no més tard de juny d'aquest any”.

En la seva intervenció davant del Congrés aquest dimecres, el portaveu d’ERC a la cambra baixa ha defensat que cal una “gestió territorial asimètrica de l’alarma”, perquè des del territori es coneix millor cada realitat que “des d’un despatx a Madrid”. Per això ha reclamat la devolució immediata de competències. “El que val per a Prats de Lluçanès no val per al Cabanyal”, ha assenyalat. Ha comparat França i Alemanya, com a estats més centralitzat i descentralitzat d’Europa, i els seus resultats: 18.000 i 4.000 morts respectivament.

A més a més, Rufián ha avisat Sánchez que no es compleix cap de les condicions de l’OMS per a poder iniciar un procés de desescalada del confinament: “Espanya no en compleix cap ni una”. En aquest sentit, ha volgut avisar que “només hi ha alguna cosa pitjor que un confinament, i és dos confinaments”.

El dirigent republicà també ha carregat per la “perversa dicotomia” entre salut i economia. “No té cap sentit que, amb milers de contagis cada dia, no es pugui anar a una vetla però sí a la feina amb metro”, ha criticat. “No té cap sentit. Només un, que vostès estiguin manejant amb una mà les dades del virus i amb l’altra el telèfon de la patronal”. També ha reclamat a l’executiu espanyol que sigui “molt valent” i aprovi impostos de patrimoni, sobre la riquesa i sobre les transaccions financeres “molt valents”.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món