Esquerra Republicana demana al govern espanyol que passi de les paraules als fets, que compleixi els seus compromisos. Durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián ha denunciat els incompliments de mesures aprovades per la Moncloa, malgrat la propaganda feta per l'executiu. "La gent no menja anuncis, la gent no menja rodes de premsa; la gent menja compliments”, ha avisat el portaveu republicà, que també ha fet propostes per protegir els més vulnerables.

Després de trencar la setmana passada al Congrés dels Diputats, Rufián ha denunciat diversos incompliments, com les línies de crèdit de l'ICO que no arriben a pimes i autònoms. També ha fet dues peticions que ha estat reclamant des de fa setmanes: una prestació que ajudi a la conciliació familiar d'aquelles famílies amb fills obligades a treballar i que "s'aturi el rellotge de l'atur" perquè no es pot trobar feina enmig d'una crisi. "Abandonin l’artifici i tornin a la realitat", ha reclamat a la vicepresidenta primera, Carmen Calvo

 

La dirigent socialista ha recollit el guant de la conciliació familiar i s'ha defensat davant les crítiques perquè han hagut d'actuar "en moltes direccions" davant d'una crisi "sense precedents". En aquest context, ha defensat que l'estat d'alarma és "la garantia democràtica més gran quan es limita un dret i es decideix en aquesta cambra".

Ronda de contactes de Calvo

Segons confirmen des de l'equip de la vicepresidenta primera, ha estat ella qui, durant les últimes hores, ha mantingut una ronda de contacte amb tots els grups, per encàrrec directe de Pedro Sánchez. L'objectiu és aconseguir els vots necessaris per a una pròrroga a canvi de flexibilitzar l'estat d'alarma i adaptar-lo a les diferents demandes. En aquests moments, en els actuals termes, Sánchez no tenia els vots assegurats per aprovar l'extensió la setmana que ve al Congrés.

Per mirar d'atraure els suports que han desaparegut, com els d'ERC i JxCat, Carmen Calvo ha plantejat als grups que facin arribar les seves propostes per estudiar possibles canvis en profunditat del decret. Els independentistes catalans van ser contactats dilluns al vespre i els van prometre una "desescalada acotada i flexible", segons fonts parlamentàries. Durant les últimes setmanes han reclamat la devolució de les competències recentralitzades. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram