Què li demanarà el diputat d'Esquerra Gabriel Rufián al president espanyol Pedro Sánchez? Aquesta és la pregunta que li han formulat a Aquí Cuní a Ser Catalunya abans de reunir-se. I la resposta ha anat en la línia de Junts per Catalunya: superar la crisi del coronavirus no passa per reeditar els pactes de la Moncloa: "No entrarem en l'operació de blanquejament de la bunquerització que han tingut en alguns moments d'aquesta crisi. La nostra base no és l'error o l'estafa dels pactes de la Moncloa del 77".

Ara bé, Rufían sí posa matisos i s'obre al diàleg: "Anem amb voluntat d'escoltar, des del minut 1 hem estat durs i crítics però també constructius. Davant d'una crisi com aquesta es pot opinar però també gestionar, estem per això. No entrem en cap invasió competencial però també estarem amb qualsevol activitat que dignifiqui la vida de la gent i més ara". Per això obra la via del consens amb la resta de formacions, més enllà de la que Esquerra ja va iniciar amb el PSOE i Podemos.

La negativa a reeditar el pacte de la Moncloa, Rufián ho centra amb el problema que això pot comportar a l'esquerra, tant catalana com espanyola, i a la classe treballadora. Per això, es remet a les paraules de l'històric líder del PCE i Izquierda Unida, Julio Anguita: "Ell ja ho va dir, si es repeteix el mateix entre les cúpules i deixant fora la classe treballadora, que no comptin amb nosaltres".

L'objectiu d'Esquerra, ara mateix, són dues taules: la del diàleg i la negociació perquè "la repressió continua existint" i la de "recuperació dels drets civils perduts durant l'etapa de la dreta i ara també de la recuperació" per sortir de la crisi: "No estem per parlar de baralles dins el govern (espanyol), per experiència"

Així doncs, Rufián tampoc s'oblida del procés i conclou: "Si volem obrir un nou temps, si volem ser millors, això és absolutament incompatible amb tenir presos polítics a la presó".