El govern espanyol ha arribat “tard i malament” a la crisi del coronavirus. Així ho ha denunciat el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d’aquest dimecres a la nit. És per això que ha enviat una advertència a Pedro Sánchez: no pot tornar a arribar tard, com en el moment de tancar els principals focus d'infecció, Madrid i Catalunya. “Cal aturar i com abans millor”, ha assegurat el dirigent republicà, que ha avisat que, si no, els danys seran irreparables. El seu grup s'abstindrà perquè, ha justificat, no li han donat arguments per votar-hi a favor.

En la seva intervenció al Congrés, el portaveu d’ERC ha alertat que el govern espanyol “va arribar tard i malament al tancament dels dos principals focus d’infecció al·legant que el virus no entén de territoris”. És per això que ara li ha demanat que no arribin tard. “Les mesures de confinament i funcionament de l’activitat ens continuen semblant laxes i tardanes”, ha assenyalat. “Cal aturar tota activitat no essencial per tenir alguna mena d’activitat el dia de demà”, ha exigit. “O aturem el país o ens quedem sense país, sigui el país que sigui”, ha insistit.

Per altra banda, Rufián ha criticat el “tuf patrioter d’algunes posades en escena”, especialment per la participació de l’Exèrcit en la lluita contra el coronavirus. També ha avisat que cal revisar els protocols policials, davant del nou poder que tenen amb l’estat d’alarma, per evitar “vulneracions de drets civils i increment d’abusos policials com estem veient en moltes imatges”.

Hemicicle buit

Com en el ple de la setmana passada, les imatges han estat d’un hemicicle gairebé buit. Dels 350 diputats que integren la cambra baixa espanyola, 307 han demanat votar telemàticament, una opció habilitada malgrat que el reglament ho restringeix a causes de malaltia o embaràs. A la sala de sessions hi havia una quarantena de diputats. Novament han estat protagonistes dues dones, Catalina Guille i Pilar Gil, del servei de neteja del Congrés dels Diputats, que han procurat la higiene en temps de coronavirus. Han rebut un aplaudiment transversal dels pocs parlamentaris presents. El mateix aplaudiment s’ha produït a les vuit del vespre, aquest cop per als sanitaris.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món