Després de com han anat les coses, amb Sánchez salvant la pròrroga de l’estat d’alarma amb acords amb Ciutadans i el PNB, Gabriel Rufián ha pronunciat un discurs molt dur. Apujant considerablement el to, després de passar-se al no, el portaveu d’ERC ha enviat un avís a navegants. “Els diem que ja n’hi ha prou”, ha justificat. Ha insistit en la devolució de competències per gestionar la desescalada: “Estem per prorrogar polítiques excepcionals, no per prorrogar estats excepcionals”. I ha etzibat: “Si tan progressistes i dialogants són, que es noti”. Ha reiterat un advertència anterior: "Sense diàleg no hi ha legislatura".

Vostès menteixen quan diuen que és això o el caos”, ha assegurat Gabriel Rufián aquest dimecres des del faristol del Congrés dels Diputats. Ha rebatut que “hi ha alternativa a la recentralització, la militarització i la regressió de drets civils” en la gestió de la pandèmia. “Els demano que em tornin a fer cas ara: horizontalitat i corresponsabilitat”, ha exigit el portaveu republicà.

En la seva dura intervenció, el dirigent d’ERC ha dit que el seu vot en contra és “per dir-los que ja n'estem farts d'això és el que hi ha”. En aquest sentit, ha afegit que avui diuen que “ja n’hi ha prou”. I ha etzibat: “Vostès, i em fa mal dir-ho, no fan, sinó que se’ls obliga a fer. De vegades cal dir-los que no perquè facin”. I ha mirat cap al soci de coalició, Unidas Podemos, que va tombar la investidura la passada legislatura.

En aquest context, Gabriel Rufián ha reiterat el mateix missatge d'advertència que durant el debat d'investidura del passat gener: "Sense diàleg no hi ha legislatura". És per això que, en la desescalada, ha reclamat que es prenguin les decisions des del territori, des de la proximitat, i així poder "corresponsabilitzar-se de les decisions".

Dard a Podem

El portaveu republicà també ha llançat un dard a Unides Podem, a qui ha retret l'aval a l'acord del govern espanyol amb Ciutadans per salvar els mobles. "Si jo fos Podem, estaria molt preocupat pel fet que cada vegada que el PSOE té problemes mira cap a la dreta, a Ciutadans", ha assegurat Gabruel Rufián. I s'ha dirigit a Jaume Asens per responde als seus atacs: "Jo entenc que t’han tret per atacar ERC, saps com d’injustes i tramposes són les teves paraules, i espero que serveixin perquè us sentiu millor després d’apuntalar aquest pacte amb Cs”

Vots irrellevants

Ahir a la nit, la Moncloa va anunciar un acord amb Ciutadans, segons el qual mantindran reunions setmanals i l'executiu es compromet a estudiar la manera d'allargar les mesures econòmiques i socials més enllà de l'estat d'alarma, que durarà el temps "estrictament necessari". Aquest mateix matí, abans del ple, ha tancat el sí del PNB, que veurà aprovada la seva esmena segons la qual es reforcen els mecanismes de "cogovernança" de l'Estat amb les comunitats de cara a la desescalada. D'aquesta manera, els vots del PP han passat a ser irrellevants per a l'ampliació de l'estat d'alarma.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món