Les dades mòbils han entrat en la lluita contra el coronavirus. La tecnologia permet identificar zones amb risc de contagi, anticipar on es necessitarà material mèdic o avisar les persones que estan en contacte amb un contagiat. Només portant el mòbil, els ciutadans poden contribuir a fer més efectiva la lluita contra l'expansió del coronavirus, però a canvi de perdre part de la seva privacitat.

La pandèmia ha creat un context en què es pot fer un ús excepcional de les dades i alguns governs estan utilitzant les dades mòbils per controlar el virus, cosa que ha aixecat preocupacions a Europa. Segons els experts, cal aprofitar els avantatges que ofereix la tecnologia, però sempre que es faci amb les "garanties" suficients per als ciutadans.

Amb diversos governs europeus preparant la resposta tecnològica a la pandèmia amb l'ajuda de les companyies de telecomunicacions, els ciutadans europeus no tenen les "garanties necessàries per estar segurs que no s'utilitzen les dades per controlar-los", avisa el cap de política de regulació, innovació i economia digital del 'think tank' europeu CEPS, Andrea Renda, en una entrevista a l'ACN.

Segons Renda, el coronavirus farà que els europeus hagin de decidir si prefereixen la "seguretat" o la "privacitat". "Els atemptats van canviar la percepció de privacitat i seguretat. El coronavirus canviarà l'equilibri entre privacitat, salut i circulació de les persones. La pròxima catàstrofe canviarà la nostra percepció entre privacitat i alguna altra cosa. És una batalla de democràcia i drets fonamentals", argumenta.

En la mateixa línia, l'expert de CEPS considera que la tecnologia pot ser "útil" per frenar el coronavirus, sempre que es faci d'una manera "proporcionada" i només amb la finalitat de protegir la salut pública. Amb tot, alerta que "la tecnologia sola no solucionarà tots els problemes i dir-ho és molt perillós i mentida".

El coronavirus a nivell europeu

El director d'Estratègia i Comunicació d'ETNO, Alessandro Gropelli assegura que els executius de les companyies de telecomunicació van respondre amb "entusiasme" a la petició de l'eurocomissari de Mercat Intern, Thierry Breton. "Farem tot el que pugui ajudar també a nivell europeu", diu Gropelli, que remarca la iniciativa de la Comissió pot ser "útil" per compartir "coneixement sobre com gestionar el brot".

Segons Gropelli, a Llombardia es va detectar que un 40% de la gent es movia al matí i a la nit i això va "ajudar" el govern italià a decidir que s'havien d'aturar tots els llocs de treball excepte els essencials per frenar els contagis.

Per la seva banda, l'Associació Europea de Drets Digitals (EDRi) aposta per crear una "sola aplicació" a la Unió Europea que "harmonitzi" la recollida de dades que estan fent els estats i que "tingui totes les garanties". "Mentre siguin dades anònimes i agregades no hi hauria d'haver cap impacte en la protecció de dades", afirma Diego Naranjo, responsable de Polítiques de EDRi, que creu que analitzar les dades dels ciutadans pot ser "molt valuós" per saber la propagació del virus, sempre que es faci respectant els drets fonamentals i de manera "proporcionada".

Resposta digital del govern espanyol

El govern espanyol treballa en dues iniciatives tecnològiques contra el coronavirus. D'una banda, prepara el desenvolupament d'una aplicació d'autodiagnòstic per als usuaris que vulguin comprovar els seus símptomes. Per utilitzar-la hauran de donar accés a la geolocalització del seu mòbil però no es recolliran els seus moviments.

Es tracta d'una aplicació que segueix la línia de la impulsada pel Departament de Salut (Stop Covid-19 Cat), que permet l'autodiagnòstic i, a través de la geolocalització, permet fer un mapa territorial amb el nombre de contagis segons les zones.

A banda de l'aplicació, el govern espanyol farà un estudi de moviment dels ciutadans per analitzar-ne els recorreguts. A diferència de l'aplicació, aquest estudi segueix els moviments, però dona les dades de manera agregada i anònima i només hi podran tenir accés les autoritats sanitàries.