Demà dijous està previst que Pedro Sánchez comenci la seva ronda de contactes per als pactes de la Moncloa 2.0, on també estan convidats els partits independentistes. No obstant això, la primera de les reunions, amb el cap de l'oposició, Pablo Casado, ja ha caigut de l'ordre del dia. Fonts de la Moncloa admeten que "la reunió per videoconferència amb Casado està pendent" i que els seus respectius equips "continuen en contacte pels canals habituals". Des del Partit Popular assenyalen que s'està buscant una data per a "inicis de la setmana que ve". D'aquesta manera, el president espanyol es reunirà demà i divendres amb tots els portaveus que acceptin, menys amb Casado.

Les fonts de la Moncloa assenyalen que l'executiu espanyol "durant aquest matí està convocant els portaveus de tots els grups parlamentaris de major a menor representació" perquè Pedro Sánchez "mantingui una reunió per videoconferència amb cadascun entre demà dijous i divendres". No obstant això, la primera d'aquestes reunions encara està "pendent". La resta de formacions ja han estat convocades i han fixat dates a les reunions telemàtiques.

En un comunicat, el PP ha informat que “davant la reunió sol·licitada, avui sí per les vies habituals, per parlar de propostes a mitjà termini i no de plans de xoc urgents, s’està coordinant una data per mantenir-la a inicis de la setmana que ve”. No obstant això, els populars critiquen que “no és creïble la voluntat de pacte de Pedro Sánchez” quan “només ha dedicat a Casado quatre minuts per telèfon en els últims 24 dies i l'informa de les seves reunions per la premsa”.

Aquest dimecres s'ha celebrat la primera sessió de control al govern espanyol en dos mesos, en plena pandèmia del coronavirus. I Pedro Sánchez ha tornat a insistir en els seus pactes de la Moncloa 2.0. La sessió de control ha estat un bon termòmetre: no hi ha el consens necessari per reeditar aquells acords. El cap de l’oposició, Pablo Casado, ha expressat la seva màxima desconfiança: “Els acords es basen en la confiança i de vostè no se’n refia ningú”.

Ni Vox ni la CUP

En aquests moments, Pedro Sánchez té confirmades cinc reunions. Tres seran aquest dijous: a les 11:30 amb Pablo Echenique, a les 12:30 amb Laura Borràs i a les 13:00 amb Inés Arimadas. Divendres es veurà a les 12:30 amb Mertxe Aizpurua (EH Bildu) i amb el PNB, sense hora fixada encara. Gabriel Rufián tambá ha estat citat per aquest divendres, i el partit està estudiant què fa. Els únics no confirmats són els de Vox i la CUP, que s'han desentès dels pactes de la Moncloa 2.0 per motius diferents.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món