El president del Govern, Quim Torra, ha respost la carta de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que li demanava que es posicionés sobre el debat europeu per fer front a la crisi pel coronavirus, i li ha recordat que l'Estat espanyol té "altres eines" per a "minimitzar-ne els efectes".

Torra diu que espera que Europa "aprovi més i millors mecanismes i programes de transferències als estats" –i creu que una bona via podria ser els "coronabons"-, però considera que el govern espanyol també pot suspendre la regla de despesa, traslladar els objectius de dèficit de les comunitats autònomes per al 2020 i 2021 o dotar-les dels mecanismes de finançament que requereixen i eliminant les limitacions als municipis per a la utilització dels superàvit. "Encara no ens consta que l'Estat hagi fet ús d'aquest marge que ara mateix Europa ja li permet", ha escrit Torra.

 

A la mateixa carta, signada divendres, el president de la Generalitat també fa notar a Albiach que el Govern "compta amb recursos escassos per estimular l'economia catalana, així com per dispensar els serveis públics amb la qualitat i quantitat que correspondria". Per això insta els comuns a "emprendre mesures" perquè el govern de PSOE i Unides Podem "pagui els endarreriments a la Generalitat, la part que li correspon d’acord amb la Llei de la dependència i no redueixi un 55% els fons per a polítiques actives d’ocupació, entre d’altres".

El cap de l'executiu afegeix que aquests recursos ajudarien els ciutadans i reforçarien el sistema sanitari "mentre no arribi una vacuna efectiva i per reconstruir el teixit econòmic i social sense deixar ningú enrere". També trasllada a la presidenta dels comuns al Parlament la seva "preocupació" perquè el govern espanyol, "empès pel compartit desig d'una ràpida normalització", "s'afanyi a un aixecament precipitat d'un confinament que pugui derivar en un aprofundiment d'aquesta crisi sanitària, econòmica i social".