Un mes i mig després d'implantar-se de l'estat d'alarma, segueix el descontrol als registres civils, especialment al de Barcelona. Al llarg d'aquestes sis setmanes, el Síndic de Greuges ha rebut un allau de queixes denunciant que se l'havien trobat tancat, un incompliment flagrant de la instrucció del Consell General del Poder Judicial segons la qual se suspenen totes les actuacions dels registres civils però es mantenen les inscripcions urgents: naixements, defuncions i matrimonis d'urgència. Ara fa cinc dies, el TSJC va ordenar que se'n reactivés l'activitat. Les inscripcions van reprendre's el 23 d'abril, però sota un descontrol absolut. Hores de cues, exposició a contagis, prestacions pendents de cobrar i feina acumulada.

El Síndic denuncia que com a conseqüència del tancament irregular del Registre Civil durant dues setmanes, només es poden registrar 45 nadons per dia, un ritme que implica que "les persones han d'estar hores al carrer per obtenir número", de vegades amb els mateixos nadons, "amb el risc que això suposa". Davant d'aquesta situació, el Síndic torna a traslladar al TSJC la seva preocupació i sol·licita una intervenció per establir mesures complementàries com ara l'assistència telemàtica o la concertació de cita prèvia per evitar circulació innecessària de ciutadans. 

El TSJC assegura que és conscient del "desbordament dels registres civils de les grans ciutats" i apunta que els serveis mínims del funcionariat depenen del Ministeri de Justícia. En aquest sentit, el tribunal ha notificat al ministeri les mancances de personal i equips de protecció i ha demanat més recursos. 

En relació amb les criatures, el Síndic recorda que la convenció sobre els drets dels infants decreta que "tot infant ha d'estar registrat immediatament després del naixement" i que "malgrat la situació d'excepcionalitat present, s'ha de garantir aquest dret". A més, posa de manifest que les prestacions familiars que paga la Seguretat Social depenen del registre del naixement. Són molts els casos de pares i mares que no han pogut activar la seva baixa de maternitat i paternitat perquè no han pogut fer el tràmit d'inscripció.