La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha acusat l’executiu de Pedro Sánchez d’actuar sistemàticament contra les peticions del govern autonòmic, sense arguments sòlids. “El govern de la Moncloa sempre decideix en la direcció contrària a allò que demanem. Si haguéssim demanat quedar-nos a la fase 0, ens haurien dit que sí que podíem passar a la 1”, ha afirmat Díaz Ayuso aquest dissabte en roda de premsa. La presidenta s’ha mostrat “profundament preocupada” pel fet que Madrid haurà de continuar al punt inicial del desconfinament, i ha acusat el govern espanyol de tenir els ciutadans “presos i emmordassats” amb les mesures de l’estat d’alarma i l’impediment a accedir a la fase 1.

Isabel Díaz Ayuso ha insistit en acusar el govern espanyol d'haver vetat el pas de la Comunitat de Madrid a la fase 1 sense arguments sanitaris que ho avalin. Segons la presidenta, que ha comparegut amb el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, les dades presentades al darrer informe permetien avançar el desconfinament i abandonar la fase 0.

"Madrid està preparat. Sota criteris tècnics, es compleixen els indicadors necessaris, la capacitat assistencial, la capacitat de flexibilització de llits hospitalaris i la detecció i seguiment de casos sospitosos de Covid-19", ha remarcat Ruiz Escudero. Des del govern autonòmic han acusat el Ministeri de Sanitat de "canviar cada setmana els criteris per poder canviar de fase".

A parer de la presidenta de la Comunitat, és "inexplicable" que Madrid no pugui avançat en el desconfinament, i ha acusat el govern espanyol de fer un tracte "discriminatori" respecte altres comunitats que, ha assegurat, tenen pitjors indicadors sanitaris. En aquest sentit, ha dit que l'executiu central "sempre" respon a la contra de Madrid, i creu que ho fan amb l'objectiu de "demostrar als ciutadans que ells és preocupen més per la seva salut que nosaltres". "No és cert, perquè hem donat el millor de nosaltres per salvar vides", ha afegit.

Díaz Ayuso ha lamentat que l'executiu de Sánchez mantingui la comunitat "tancada" i l'ha advertit que "provocarà la ruïna de Madrid i de la resta d'Espanya". "Això ens portarà al precipici. Ens tenen presos, emmordassats, i hi ha una retallada de drets amb què s'està intentant minar per la porta del darrere el disseny constitucional, la unitat d'Espanya i la igualtat", ha reblat.

Preguntat sobre la possibilitat de subdividir la Comunitat de Madrid en regions per a què algunes zones poguessin avançar en el desconfinament, el govern autonòmic ha declinat aquesta opció. Segons el conseller de Sanitat, la fesomia de la comunitat, la densitat i la mobilitat interconnectada impossibiliten un desconfinament per territoris diferents i ha insistit en reclamar el pas a la fase 1 de forma conjunta.

"Madrid necessita saber quin és el seu destí per a les properes setmanes", ha remarcat Díaz Ayuso, instant el govern de Pedro Sánchez a trobar-se en una reunió bilateral per tractar com ha de ser el desconfinament de la comunitat autònoma.

Pel que fa a l'advertiment que ahir llençava la mateixa presidenta sobre "emprendre mesures legals" contra l'executiu central si detectava que el veto a la fase 1 era "deliberat", aquest dissabte ha dit que són a l'espera de conèixer les explicacions del Ministeri de Sanitat. S'ha donat la circumstància que la Conselleria ha rebut un informe de Sanitat just quan s'estava celebrant la roda de premsa d'aquest migdia. "Volem saber qui és el responsable de la decisió i en base a quines dades", ha dit Díaz Ayuso, tot criticant que se'ls està "usurpant" el poder.