La Guàrdia Civil té l'encàrrec de requisar mascaretes i material sanitari a les empreses per posar-lo a disposició de l'estat espanyol perquè el faci arribar als hospitals. És un dispositiu que forma part del decret de l'estat d'alarma i que té com a objectiu controlar el material perquè no en falti enlloc.

Això ha provocat el malestar i les crítiques del Govern de la Generalitat, que espera les seves comandes i que veu com bona part del material va a Madrid.

Fonts del Ministeri d'Interior asseguren a ElNacional.cat que la Guàrdia Civil està actuant en dues vies: a requeriment de les autoritats sanitàries que ordenen anar a un lloc concret per requisar el material i a partir de les investigacions internes.

La Guàrdia Civil assegura que s'està acollint exactament al que diu el reial decret i a les ordres del Ministeri de Sanitat, que ha demanat posar en 48 hores aquest material en coneixement de l'autoritat sanitària. 

De moment, la Guàrdia Civil ha requisat 232.000 mascaretes en diferents operacions. A més, ha posat a disposició del Ministeri de Sanitat 2.685 mascaretes més que han donat diverses empreses.

Requises

Avui la Guàrdia Civil ha requisat un total de 68.913 mascaretes, 5.053 ulleres i 5.816 guants que "seran posats immediatament a disposició de les autoritats sanitàries", segons diu en un comunicat l'institut armat.

La majoria d'aquest material s'ha requisat en aeroports espanyols com el de Barajas, Gran Canària o Santiago de Compostel·la. La més important ha tingut lloc a Madrid, on s'han requisat 44.000 mascaretes. 

A Gran Canària, fruit de les inspeccions que es fan de les mercaderies que arriben a l'aeroport, els agents van descobrir 22 paquets que contenien a l'interior de cadascun 500 màscares quirúrgiques, és a dir, una quantitat total de 11.000. A més, a l'aeroport de Labacolla a Santiago de Compostel·la (La Corunya), s'han requisat un total de 5.410 mascaretes.

A Zuera (Saragossa), la Guàrdia Civil ha paralitzat una subhasta de màscares que estava prevista que se celebrés entre avui i demà a través d'internet. En l'escorcoll a l'empresa implicada, els investigadors hi han trobat un total de 1.132 mascaretes.

D'altra banda, la Guàrdia Civil ha trobat en un contenidor al port de El Musel (Gijón) 7.936 màscares, de les quals 188 són quirúrgiques, 2.065 ulleres de protecció, 5.116 guants i 247 granotes d'un sol ús, entre material sanitari de tota mena. La mercaderia procedia de l'Equador.

A principis d'aquesta setmana, la Guàrdia Civil va requisar 150.000 mascaretes quirúrgiques en una fàbrica de la localitat d'Alcalá la Real (Jaén). Aquestes mascaretes les van portar a l'Hospital Infanta Sofía de Madrid. Ahir se'n van requisar 13.000 més a Barajas.

mascaretes requisades - Guàrdia Civil

Donacions

La Guàrdia Civil ha posat a disposició de les autoritats sanitàries mascaretes, guants de protecció i material sanitari divers donat per empreses, la comunitat xinesa i particulars que s'ha rebut en els diferents llocs de la Guàrdia Civil d'arreu del territori nacional. Des de la institució es vol agrair aquestes donacions perquè són una mostra més de la solidaritat que està mostrat la ciutadania davant l'alerta sanitària.

A la Corunya s'han rebut 29 caixes de guants nitril de 100 unitats, 6 pots de gel hidroalcohòlic de 500 ml, 9 ampolles d'alcohol de 500 ml, 2 caixes de màscares de 50 unitats, 250 màscares, més guants de nitril, 2 granotes de protecció XXL, 9 barrets de protecció i dues calces de protecció per al calçat.

A la Comandància de la Guàrdia Civil de Saragossa s'han rebut, per part d'una empresa, 24 pots de gel desinfectant, 35 màscares i 5 caixes de guants de 100 unitats cadascuna.

A la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, per part del president de l'Associació Cultural Xinesa i d'un ciutadà de la mateixa nacionalitat, s'han rebut un total de 11.176 guants, 900 màscares, 20 litres d'alcohol antisèptic i 108 pots de gel desinfectant.

A Palència, per part d'una empresa, s'han lliurat 250 granotes d'un sol ús; 1 granota i 2 mascaretes lliurades per un particular, i 20 litres de desinfectant líquid de base alcohòlica lliurat per l'Ajuntament.

A la Comandància d'Alacant, un particular ha donat 850 màscares i 30 caixes de 100 unitats de guants.

Així mateix, a Lleida s'han rebut de l'Associació de Paisans Xinesos dues caixes de màscares.

A la illa de Lanzarote, la comunitat xinesa ha lliurat 500 mascaretes.

A Navarra s'han lliurat 24 ampolles de lleixiu, 1 caixa de 12 ampolles de sabó, 2 caixes de guants de nitril talles M i L, amb un total de 17 paquets de 100 unitats. I un pot mitjà de gel hidroalcohòlic sanitizant, 6 rotlles industrials de paper eixugamans, 1 paquet de 200 unitats de bosses blanques.

A Lleó s'han rebut 100 unitats de davantals de polietilè, 3 màscares, 15 ulleres integrals, 7 parells de guants de protecció química, 15 litres de gel hidroalcohòlic, 80 guants de nitril talla M, 50 guants de nitril talla S, 7 ulleres tipus bus i 600 sobres de hidrogel monodosi. A més, el propietari d'una botiga de productes sanitaris de la mateixa població va fer una donació de 4 caixes amb 50 màscares de polipropilè.