Amb negociacions d’última hora per aconseguir el suport a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, el PSOE rectifica el plantejament inicial. Només continuarà el ministre Salvador Illa com a autoritat competent. Els socialistes volen seduir els vots que han perdut amb “més marge de decisió” de les comunitats autònomes durant el procés de desescalada, que s’anirà augmentant a mesura que vagin avançant les fases establertes per La Moncloa. No obstant això, defensen la necessitat de “compartir” les decisions des de la “cogovernança” i amb un comandament únic amb l'última paraula

Sense anar més lluny, el govern espanyol ha entrat en negociació amb els partits independentistes. Entre altres coses, Esquerra Republicana li ha reclamat la devolució de les competències a la Generalitat. Per la seva part, JxCat ha reclamat que el president Quim Torra sigui nomenat “autoritat competent” a Catalunya per a gestionar el desconfinament.

Després de la reunió del Consell Polític Federal, on els barons socialistes han tancat files amb Sánchez, Guillermo Fernández Vara ha defensat que “no hi haurà problema perquè hi hagi més marge de decisió” per part de les comunitats autònomes, i que això s’accentuarà a mesura que s’avanci en la desescalada i els problemes siguin cada cop més petits i locals. Mentrestant, però, ha subratllat la necessitat de fer-ho “de manera compartida” perquè hi hagi certa “homogeneïtat”.

El president extremeny ha assegurat que “la cogovernança ja està funcionant”. Preguntat sobre la polèmica pel canvi de fase de Madrid, ha rebatut que els diferents governs “parlen cada dia amb el govern d’Espanya”, però que “la decisió final és del comandament únic”, el govern espanyol, quan no hi ha consens entre les dues parts. Ha assegurat que des de la distància de l’Estat “es veu amb més claredat”.

Tancament de files

Fernández Vara ha explicat que el Consell Polític Federal ha donat un “suport tancat” a la política i gestió de Pedro Sánchez per part de totes les federacions socialistes. Un suport a un “gran instrumento que ha permès fer front al problema”, l’estat d’alarma, que “ha permès salvar centenars de milers de vides”. En aquest sentit, el dirigent extremeny s’ha dirigit a l’oposició: “Amb la salut dels espanyols no s’hi juga”. Davant les manifestacions atiades per l’extrema dreta, ha apel·lat a la “majoria silenciosa” que ajuda a sortir d’aquesta situació. És l'expressió que feia servir el llavors president Mariano Rajoy per referir-se a la Catalunya no independentista.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram