A mesura que es van coneixent detalls cada cop sembla més clar el desori del ministeri de Sanitat, encapçalat per Salvador Illa, amb els 650.000 tests fallits per detectar el coronavirus. Fins i tot els prospectes de les primeres unitats que van anar a Madrid, uns 8.000, ja deixaven clar que no eren útils per a aquesta malaltia. Tot indica que ningú s'ho va llegir.

Aquest és el text que consta en el prospecte, segons informa el diari Abc, que ha tingut accés a un dels aparells: "A causa de la limitació del mètode de detecció, el resultat negatiu de la prova d'aquest reactiu no pot excloure la possibilitat d'infecció. El resultat d'aquest producte no pot ser considerat com un diagnòstic confirmat. En la fase precoç de la infecció, el test pot resultar negatiu perquè l'antigen 2019-nCov encara no ha aparegut en la mostra", assenyala cadascun dels aparells amb una claredat meridiana, en anglès.

Tot i això al govern espanyol sembla que ningú se'n va assabentar. I una mostra són aquestes declaracions del president Pedro Sánchez, quan va rebre la primera part de la partida. "Són tests fiables i homologats", deia mentre ho anunciava com una gran adquisició.

El desgavell es va descobrir perquè els tests que es van fer a persones que ja se sabia que tenien el coronavirus van donar també negatiu. A partir d'aquí va anar trascendint la polèmica de mica en mica, fins que al final el ministre va reconèixer ahir que havia comprat 650.000 aparells d'aquesta mena. I que els ha hagut de tornar.

Amb l'aparició del prospecte queda clar que no eren aparells defectuosos sinó que va ser una mala adquisició del ministeri.