La majoria d'impostos municipals que han de pagar barcelonins i empreses a Barcelona podran pagar-se més tard del previst. Davant la crisi econòmica derivada de l'emergència sanitària per coronavirus que ha obligat al confinament de la ciutadania i l'aturada parcial de l'activitat econòmica, l'ajuntament de Colau ha decidit aprovar una pròrroga fiscal, en la majoria dels casos fins al mes de juliol. Els tributs caldrà pagar-los, això sí, però podrà ser més endavant. 

WhatsApp Image 2020 03 26 at 14.53.46La data límit de pagament es posposa més enllà del terminis establerts. Dos dels més destacats són l'IBI -impost sobre béns immobles- i l'impost de circulació, que podran pagar-se fins al mes de juliol. Pel que fa a la taxa per l'ús privat de la via pública -popularment coneguda com la taxa de terrasses- els bars i restaurants podran pagar-la fins al mes d'octubre. En aquest cas concret, l'Institut Municipal d'Hisenda tindrà en compte a l'hora de calcular la quota el període de temps que els establiments han hagut de tancar forçosament. 

Així queden els nous terminis

  • IBI: Per a aquelles persones que no tinguin l’IBI amb domiciliació bancària es prorroga el pagament fins al 3 de juliol (fins ara acabava el 4 de maig). Per a les persones que tenen domiciliat el pagament fraccionat per trimestres, el segon trimestre es cobrarà el 3 de juliol. Finalment, per a les persones que han domiciliat per primera vegada l’impost, es cobrarà el 3 de juliol també. En qualsevol cas, si la persona contribuent no ha domiciliat l’impost i no desitja exhaurir el període de pagament addicional fins al mes de juliol ho podrà fer pels canals habituals que consten en el rebut. Aquest serà el cas de les persones que prefereixin pagar l’IBI abans del 4 de maig com estava previst en un principi. Si s’opta per exhaurir el termini addicional fins al mes de juliol, es podrà pagar en qualsevol oficina o banca electrònica de Caixabank, de BBVA, de Bankia o del Banco Santander. Això, malgrat que el venciment que consti en el rebut hagi acabat.
  • Impost de circulació: El termini de pagament de tots els rebuts acaba el 3 de juliol. Aquesta data no es modifica pel que fa als rebuts amb domiciliació bancària, però sí per als rebuts no domiciliats, ja que fins ara en aquest cas el termini de pagament acabava el 15 de juny.
  • Taxa terrasses: La nova data per pagar tots els rebuts, tant els domiciliats com els no domiciliats s’amplia fins al mes d’octubre. Aquesta ampliació permetrà gestionar els descomptes que corresponguin al període en què l’establiment no hagi pogut exercir la seva activitat com a conseqüència de l’aplicació del decret d’alarma. Per poder fer efectius tots aquests canvis, el consistori explica que s'anul·laran els rebuts que encara no s'hagin pagat i procedirà a liquidar novament les quotes amb el descompte aplicable corresponent. A part, els contribuents que ja hagi pagat el rebut de 2020 podran demanar que se'ls retorni la part proporcional del temps que hagin estat tancats per l'estat d'alarma. 
  • Recollida de residus comercials i industrials: Pel càlcul del rebut d'aquest impost també s'incorporarà una reducció corresponent al període de duració de l'estat d'alarma. La data límit de pagament es manté per l’1 de desembre per als rebuts no domiciliats i el 23 de desembre per als domiciliats.
  • Plusvàlua: Els terminis per obtenir l’autoliquidació calculada no ha canviat. Sí que s'ha modificat el termini per pagar la plusvàlua, que s’ha ampliat fins el 3 de juliol. De la mateixa manera, es prorroga fins al 3 de juliol els terminis de pagament de les autoliquidacions amb període voluntari de pagament.