El coronavirus s'expandeix no només entre la ciutadania, sinó també a les institucions. Tant, que alterarà el calendari polític d'alta intensitat que es preveia per a aquest final d'hivern i inici de la primavera a Catalunya. La setmana vinent, el dia 18 de març, s'havien d'aprovar definitivament els pressupostos del govern Torra-Aragonès. L'endemà, el president de la Generalitat havia d'anunciar la data d'eleccions catalanes. Finalment, però, no serà així. Hi ha dos factors que hi influeixen.

El primer, que la mesa del Parlament es troba reunida a aquesta hora per decidir si ajorna la sessió plenària prevista com a mesura preventiva pel coronavirus. Però és que al marge de quina decisió s'adopti, els comptes ja no podran veure la llum, com a mínim fins d'aquí a un mes. I és que Ciutadans ha anunciat que demanarà al Consell de Garanties Estatutàries que els revisi abans. L'informe del CGE sol trigar un mes. Seria després d'aquest termini que podria celebrar-se finalment la votació. I fins que no es validin, el president de la Generalitat no comunicarà per quin dia convoca eleccions avançades a Catalunya. 

Portar els pressupostos al CGE és un tràmit previst per llei segons el qual, si un grup amb prou representació ho sol·licita, aquest òrgan ha d'analitzar si els pressupostos encaixen dins de la Constitució i l'Estatut. En el cas dels de 2017, que preveien una partida "oculta" per fer el referèndum, tenia la seva explicació que els partits constitucionalistes demanessin un informe al Consell de Garanties. El més sorprenent, ara, és l'argument esgrimit pels d'Arrimadas. 

En un comunicat asseguren que tenen "el convenciment que aquests pressupostos es quedaran en paper mullat, ja que les previsions inicials no es compliran" perquè "l'escenari econòmic i social ha canviat per complet" arran de la "crisi sanitària del Covid-19". El partit taronja defensa que cal refer els números per "tenir entre les prioritats augmentar el material hospitalari, la posada en marxa d'un protocol d'actuació per a les farmàcies i mesures de suport als petits comerciants". Cs acaba argumentant que "els pressupostos no són útils per fer front a aquesta pandèmia". Això sí, enlloc diu per quin motiu podrien ser inconstitucionals.