Ni un sol racó és aliè a la pandèmia. De fet, hi ha espais on els efectes del coronavirus i les conseqüències de l'estat d'alarma són especialment cruents, com és el cas de les presons. Els presos del procés no poden rebre visites, no poden passar la quarantena a casa, però des d'avui alguns d'ells han començat a tornar a sortir per treballar. És el cas de Jordi Cuixart, Josep Rull i Jordi Turull, que han creuat la reixa cap a les set del matí. Americana, gavardina... i mascareta i guants per no infectar-se ni infectar. 

coronavirus   josep rull    surt preso lledoners mascareta   efe

Aquest matí s'ha reactivat el ja famós article 100.2 del reglament penitenciari per a alguns dels presos independentistes a qui, en canvi, se'ls ha prohibit que puguin passar el confinament a casa, com s'ha autoritzat a la majoria de reclusos en la seva situació. L'amenaça del Tribunal Suprem als funcionaris de les juntes de tractament de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses per dissuadir-los d'enviar a casa els presos polítics va ser determinant per denegar-los la mesura. 

La fàbrica de la qual és propietari el president d'Òmnium Cultural forma part de la cadena de serveis essencials. A trenc d'alba, Cuixart ha sortit de Lledoners per dirigir-se fins a la seu de l'empresa, a Santa Perpètua de Mogoda. 

El mateix han fet Jordi Turull i Josep Rull. Ells, en direcció a Terrassa, per complir amb les seves funcions en un bufet d'advocats i a la Mútua de Terrassa respectivament. Tots dos disposen d'un contracte de feina, que és la condició indispensable per poder reprendre el 100.2 que tant havia costat que es concedís a tots els líders de l'1-O empresonats. Joaquim Forn també podrà reincorporar-se presencialment a la feina, tot i que no serà avui. Fonts properes a l'exconseller d'Interior asseguren que esperen que pugui fer-ho al llarg d'aquesta setmana o com a molt tard la vinent. 

coronavirus   jordi turull   surt preso lledoners mascareta   efe

La resta de membres del govern Puigdemont condemnats i privats de llibertat no poden reprendre les sortides. La universitat on treballa Oriol Junqueras, la UVic, està tancada. Jordi Sànchez fa voluntariat en una fundació i com que no té un contracte formal tampoc no pot assistir al lloc de treball. Dolors Bassa i Carme Forcadell havien estat autoritzades a cuidar durant unes hores familiars dependents, les seves mares, una tasca que tampoc tenen ara permesa. Sí que podria tornar a l'activitat fora de la presó Raül Romeva, però hi ha renunciat fins que la situació d'alerta sanitària no canviï substancialment. 

Quan aquest vespre tornin a la presó, Cuixart, Rull i Turull, veuran trastocada la seva rutina. Tots tres, com passarà amb Forn quan comenci a sortir novament, hauran d'estar-se en règim especial d'aïllament i no podran tenir contacte amb la resta d'interns que no tenen activitat fora del centre. 

Dels 1.863 presos que hi ha actualment a Catalunya en règim de tercer grau o de 100.2, la immensa majoria han estat autoritzats a passar el confinament a casa seva. Només 207, entre els quals els nou presos polítics, segueixen entre reixes.