Un acte en tres seqüències: cessament del coronel Pérez de los Cobos, dimissió del tinent general Laurentino Ceña i aprovació de l’equiparació salarial. Amb la guerra oberta amb la Guàrdia Civil, el ministre Fernando-Grande Marlaska ha estat el gran protagonista de la sessió de control al Congrés. Amb canvis d’última hora, el responsable d’Interior ha estat subjecte de set de les quinze preguntes al govern espanyol: quatre del PP, dues de Vox i una de Ciutadans. La dreta ha anat contra l’exjutge, a qui han exigit que marxi. Abans, però, li han reclamat que restitueixi Pérez de los Cobos en el seu càrrec. Vox ha anat un pas més enllà i ha anunciat querelles criminals.

El PP, que ahir ja va demanar la destitució immediata de Marlaska, ha posat al davant del ministre la diputada i víctima d’ETA Teresa Jiménez-Becerril. Ha fet una barreja entre els pactes amb “els portaveus d’ETA”, en referència a Bildu, i el cessament de Pérez de los Cobos. “És vostè un heroi per a tots els independentistes però un botxí per a tots els qui defensem la separació de poders”, ha denunciat. “Marxi i tornin’ns aquell valent guàrdia civil amb un full de serveis impecable”, ha conclòs. El mateix li han dit els altres tres diputats populars: “Si li queda una mica de dignitat, dimiteixi; i si no, també”.

L’extrema dreta ha anat un pas més enllà. La portaveu de Vox, Macarena Olona, ha aprofitat per anunciar la interposició d’una querella criminal contra la directora general de la Guàrdia Civil i el secretari d’Estat de Seguretat. Ha acusat el ministre d’ordenar el “cessament fulminant” de De los Cobos. El també diputat ultra i vicepresident de la Mesa Ignacio Gil Lázaro l’ha titllat de “miserable” per “improvisar” l’equiparació salarial. L’ha advertit que “per sobre de vostè i aquest govern està Espanya i la nostra estimada i respectada Guàrdia Civil”.

Malgrat l'acostament a La Moncloa, Ciutadans tampoc no ha abaixat el to. Edmundo Bal ha denunciat la “cortina de fum” de l’equiparació salarial. “Creu que la policia és tonta? Creu que comprarà el seu silenci?”, li ha preguntat. Ha recordat tota una sèrie de cessaments, inclòs el seu com a advocat de l’Estat al Tribunal Suprem. “Ara el fiscal són els espanyols i vostè l’investigat. Ja sap quins són els seus drets. No s’aculli a aquests”, ha conclòs.

Marlaska no se surt del guió

En les seves set respostes, el ministre de l’Interior no s'ha sortit del guió. En aquest sentit, Marlaska ha tornat a negar haver conegut l’informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestació del 8-M, i ho ha tornat a deslligar del cessament de Diego Pérez de los Cobos, que ha estat destituït per “pèrdua de confiança”. I hi ha insistit: es tracta d’un “pla de remodelació de l’equip” del ministeri. Per altra banda, acusat de “decisions arbitràries” com l’augment salarial a policies i guàrdies civils que conclou l’equiparació amb les policies autonòmiques, Marlaska ha rebatut que “no hauria assumit les decisions si fossin arbitràries”.

El responsable d’Interior ha recordat que aquest tipus de càrrecs, com el de Pérez de los Cobos, són de “lliure designació”. Ha acusat el PP de fer “ingerències” a la policia i la justícia i d’haver “contagiat de l’odi, de la crispació, de l’extrema dreta”. I ha volgut ser clar en resposta a Vox: “No hi haurà cap ingerència mentre jo sigui ministre de l’Interior”.

Iglesias, al PP: “Estan cridant a la insubordinació?”

Especialment dur contra el PP ha estat el vicepresident segon, Pablo Iglesias, en resposta a Teodoro García Egea. Després que el diputat popular hagi acusat el govern espanyol d’haver destituït un home “honest” i avantposar la ideologia, Iglesias li ha respost preguntant si està cridant a la insubordinació de la Guàrdia Civil: “Està demanant als membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat que incompleixin les ordres que considerin –per la seva incitació- injustes?”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram