Tot i que a aquestes altures els seus vots ja són irrellevants, el PP finalment ha optat per l’abstenció a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. Així ho ha anunciat Pablo Casado des del mateix faristol del Congrés dels Diputats, des d’on ha avisat que serà l’últim cop: “Si no troba un pla B en 15 dies, no torni a demanar lleialtat i unitat a l’oposició”. En un discurs molt dur, el cap de l'oposició ha fet servir expressions com “baixesa moral” per referir-se al govern espanyol.

El dirigent conservador ha dit que la seva formació és “un partit d’Estat” i que “compleix amb la seva paraula”. En aquest sentit, ha justificat la seva abstenció pel compromís de desvincular les ajudes de l’estat d’alarma, millorar la cogovernança i declarar el dol nacional per les víctimes de la pandèmia. Només per això han descartat el vot en contra.

El president del PP ha dit que Sánchez vol retenir “poders absoluts” amb l’estat d’alarma per a governar des de la “unilateralitat”. En aquest sentit, ha assegurat que només països com Hongria i Polònia mantenen mesures com aquestes sense durada limitada. És per això que, parafrasejant el mateix executiu, s’ha dirigit a Sánchez: “El caos és vostè”. Ha fet servir expressions com “baixesa moral”.

S’ha referit a les paraules del portaveu d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, que va culpar el PP dels “milers de morts” que es podrien produir sense estat d’alarma. "Vostès són responsables llavors de la mort de 25.000 espanyols?”, ha preguntat Casado. No cauríem en aquesta baixesa moral, no som com vostès”, ha afegit. “Si estiguéssim nosaltres al govern estarien fent escraches i dient-nos assassins”, ha conclòs.

Vots irrellevants

Ahir a la nit, la Moncloa va anunciar un acord amb Ciutadans, segons el qual mantindran reunions setmanals i l'executiu es compromet a estudiar la manera d'allargar les mesures econòmiques i socials més enllà de l'estat d'alarma, que durarà el temps "estrictament necessari". Aquest mateix matí, abans del ple, ha tancat el sí del PNB, que veurà aprovada la seva esmena segons la qual es reforcen els mecanismes de "cogovernança" de l'Estat amb les comunitats de cara a la desescalada. D'aquesta manera, els vots del PP han passat a ser irrellevants per a l'ampliació de l'estat d'alarma.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món