El grup del PP al Congrés ja sembla haver posat fi al confinament dels seus diputats pel coronavirus. Al ple que celebrarà la cambra aquest dijous, hi enviarà fins a 45 parlamentaris, acabant amb la imatge de l’hemicicle gairebé buit. La portaveu dels populars, Cayetana Álvarez de Toledo, demanarà que la resta de grups facin el mateix, amb l’únic límit d’un escó de distància. La dirigent conservadora considera que cal la reobertura “immediata” del parlament després de Setmana Santa, tant pel que fa a les sessions de control al govern espanyol com a les rodes de premsa dels representants polítics.

Concretament, durant la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts, Álvarez de Toledo es dirigirà a la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, per informar-la que en el ple d’aquest dijous hi assistiran per part del PP “quants diputats siguin possibles des del punt de vista de sanitari”. En el seu cas, en són 45, si es respecta la distància de seguretat d’un metre, que equival a un escó. “És hora que sàpiguen que els diputats del Partit Popular treballen en primera línia, no només en defensa dels seus votants”,  la portaveu popular. “És hora que els espanyols ens vegin”, afegeix.

La portaveu del PP considera que les condicions sanitàries estan sent una “excusa per mantenir el Parlament tancat”, i rebat que “no hi ha cap motiu pel qual plens i comissions no es puguin celebrar amb l’actual fórmula mixta: reunió presencial amb possibilitat de vot telemàtic”. Amb tot això, reclama que, després de setmana santa, torni a celebrar-se la sessió de control setmanal al govern espanyol, la posada en funcionament de totes les comissions del Congrés i les compareixences del president espanyol Pedro Sánchez per explicar les reunions del Consell Europeu. També reclamen que puguin celebrar-se rodes de premsa, com es fa a La Moncloa.

Amenaça amb el TC

Els populars també han presentat un escrit perquè s’aixequi la suspensió del còmput de terminis de tramitació d’iniciatives. Avisen que “de facto” s’ha “anul·lat la capacitat de control que l’oposició té sobre el govern” i consideren que la Mesa “s’hauria excedit en les seves competències i hauria vulnerat els drets de representació polítics dels diputats”. Si la seva reclamació no és atesa, amenacen d’anar al Tribunal Constitucional.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món