El confinament total pel coronavirus​ avui ja és història. El primer capítol del desconfinament, amb la tornada a l’activitat a la indústria i la construcció, amb el consegüent augment de la mobilitat, és un fet. I les portades en són testimoni, sobretot de les grans incògnites que planteja. La mesura, lluny de ser consensuada, ha estat àmpliament rebutjada en ser considerada una gran imprudència del govern de Pedro Sánchez vistes les morts i els contagis que encara es registren. Tot per la recuperació de l'economia.

Posar fi al confinament total aixeca molts dubtes, pel risc que comporta de més contagis ara que sembla que la cosa comença a estar sota control. El govern català ha rebutjat la iniciativa per activa i per passiva, rebuig al qual s’han sumat (a banda d’altres presidents, encara que amb la boca petita) epidemiòlegs, professionals sanitaris, sindicats i també la patronal. Cadascú amb els seus arguments, però.

La mesures de protecció, més ben dit, la manca de material de protecció, és un dels aspectes que més preocupa. “Retorn gradual sense totes les garanties”, afirma El Periódico, mentre que La Vanguardia admet que arriba amb dubtes i enmig de retrets polítics. “Sense riscos”, clama El Punt Avui, que fa seus els arguments del govern català i fa una crida a la responsabilitat i la prudència.

Així la gran mesura del govern espanyol de repartir milions de mascaretes d'un sol ús per garantir la seguretat dels treballadors és ridiculitzada per la majoria dels diaris de Madrid. L’ABC li dedica la seva portada pòster. “Mascaretes per sortir del pas”, denuncia el rotatiu, que afirma que el govern espanyol improvisa la distribució d’unes mascaretes que, ve a dir, no serveixen per a res amb l’esperança de guanyar temps fins que arribin les mascaretes, s’entén que les bones, a les farmàcies. També carrega contra la distribució de mascaretes La Razón, que directament parla de mascaretes low-cost. El Mundo, més preocupat per la divisió al si del govern del PSOE i Unidas Podemos per l'ingrés vital, parla de repartiment cosmètic de mascaretes.

El País no pot amagar el que és la notícia del dia, si bé sembla que se n’avergonyeixi i cal una lupa per llegir-la. “Prudent retorn a la feina”, afirma. Més gros, molt més gros, es pot llegir l’anunci de Macron d’aixecar el confinament de forma progressiva a partir de l’11 de maig.

abc

larazon.pg

elmundo

elpais

elperiodicolavanguardia

elpuntavui

ara