Les negociacions i converses han estat literalment d’última hora. A diferència de fa dues setmanes, aquest dimecres Pedro Sánchez ha aterrat al Congrés dels Diputats sense tancar els vots necessaris per salvar la pròrroga de l’estat d’alarma. Només havia signat un acord amb Ciutadans, que es vanta d’haver paralitzat la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Continuaven faltant escons perquè la iniciativa prosperi. Aquests finalment els posarà el PNB, com fa dues setmanes, segons ha anunciat el seu portaveu, Aitor Esteban, des del mateix ple. Aquest cop no ha fet falta ni tancar un acord amb la Moncloa.

 

En la seva intervenció davant del ple, Aitor Esteban no ha tingut cap mala paraula ni retret. Tot el contrari: s’ha felicitat perquè el govern espanyol hagi anat recollint totes les seves propostes, des de reformar la legislació ordinària fins a “aprofundir en la cogovernança”. Només ha reclamat que s’”avanci a través del diàleg” i ha avisat que posaran un dic de contenció contra la recentralització.

Fins al ple, el govern espanyol encara estava pendent de les negociacions i converses que mantenia amb ERC, el PNB i EH Bildu, que no havien anunciat encara el sentit del seu vot. L’abstenció o el vot favorable d’una d’aquestes formacions feia que La Moncloa salvés els mobles. I així ha estat finalment.

Sánchez ja té uns quants nos assegurats, amb incorporacions. Al PP, Vox, ERC, Junts per Catalunya i la CUP s’hi suma un d’insòlit, el del diputat de Compromís Joan Baldoví, molest pel maltractament financer al País Valencià. Junts sumen 164, en espera de Bildu.

A favor té 177 vots: el PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans, el PNB, Més País, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix.

A la banda de l’abstenció hi ha els dos diputats de Navarra Suma i el diputat del BNG. També el diputat d'ERC Joan Josep Nuet, que forma part de Sobiranistes.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram