El PNB ha aconseguit una nova transferència del govern espanyol: els executius autonòmics del País Basc i Navarra tindran la gestió directa de l’ingrés mínim vital. L’acord signat entre Sabin Etxea i La Moncloa estableix que aquest traspàs s’haurà de materialitzar abans del 31 d’octubre d’aquest any i que quedarà plasmat en el reial decret. L’executiu central té previst aprovar la renda mínima en una reunió del Consell de Ministres extraordinari aquest divendres. El PNB hi votarà a favor quan arribi al Congrés. El pacte arriba en plena precampanya electoral del País Basc, on el lehendakari Íñigo Urkullu governa còmodament amb els socialistes.

L’acord entre el PNB i el govern espanyol estableix que “en raó de l’especificitat que suposa l’existència d’hisendes forals, les comunitats autònomes de règim foral assumiran amb referència al seu àmbit territorial les funcions i serveis corresponent”. De la mateixa manera, indica que “qualsevol referència a la Comunitat Autònoma Basca o a la Comunitat Foral de Navarra en el decret haurà de comptar amb acord previ entre les parts signants d’aquest acord”.

“En conseqüència, el Govern d’Espanya es compromet a traspassar a la CAPB i la CFN la gestió de l’ingrés mínim a través dels corresponents acords en Comissió Mixta de Transferències”, indica l’acord entre les dues parts.

Segons el PNB, "aquest pacte suposa una fita política en un context de temptacions recentralitzadores i demostra, un cop més, l'eficàcia d'el PNB en la defensa dels interessos de les basques i dels bascos a Madrid".

El govern central planteja una renda mínima que va dels 462 euros a un màxim de 1.015 euros al mes per a famílis vulnerables. En principi, després de la seva aprovació divendres al Consell de Ministres, aquest subsidi es podrà començar a cobrar el mes de juny i "s'allargarà fins que duri aquesta situació de vulnerabilitat econòmica".

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram