Si Pedro Sánchez vol tirar endavant la quarta pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus, haurà d’apostar per la “codecisió i cogovernança”. Això és el que li reclama el PNB per continuar facilitant els seus vots al Congrés dels Diputats. El president del partit, Andoni Ortuzar, ha reclamat aquest dilluns que “s’incorpori un mecanisme de pacte amb les comunitats autònomes sobre les mesures de desescalada”. Aquest dimecres se sotmetrà a votació a la cambra baixa i la majoria de Sánchez està en perill si no fa cap gest, ja sigui cap als seus socis o cap al PP.

En una entrevista a Radio Euskadi, Andoni Ortuzar s’ha preguntat “per què Sánchez s’entesta en el comandament únic”, i li ha reclamat “tornar a la normalitat”. En els mateixos termes s’ha expressat el lehendakari Íñigo Urkullu durant els últims dies, exigint la devolució de les competències, una exigència que també ha aplegat el Govern de Torra. Però veuen un Sánchez “tancat a la seva torre de marfil”, sense fer cas al “clamor” dels governs que demanen plans de desescalada “acordats amb els territoris”.

El dirigent jeltzale ha explicat que la posició sobre la pròrroga es fixarà en la reunió setmanal de l’executiva del partit, aquest dilluns a la tarda. En aquest moment, “més que estar en el no, no està en el ”. Ha deixat clar que “el PNB no vol tombar el govern de Sánchez”, i que vol estabilitat. Però ha criticat que “algú s’ha tancat en una torre de marfil i és incapaç de veure que resulta més fàcil compartir el procés de decisions i la responsabilitat que mantenir el comandament únic”.

Dimecres passat, el lehendakari Íñigo Urkullu va passar a la confrontació amb Sánchez i va reclamar aixecar l’estat d’alarma. El president basc va denunciar un “retrocés centralitzador” del govern espanyol amb l’ajuda del comandament únic i la recentralització de competències. El dirigent jeltzale considera que la desescalada s’hauria de dur a terme seguint la “legislació ordinària” i des del territori, no decidint-ho tot des de Madrid. “El comandament únic no està oferint un model millor i més eficaç, al contrari”, va denunciar Urkullu.

Ni els socis ni l'oposició

Aquest mateix dilluns, Pablo Casado també ha concedit una entrevista a Onda Cero, des d'on ha avisat Pedro Sánchez que "a dia d'avui" no poden donar suport a l'estat d'alarma. El cap de l’oposició ha assegurat que “l’estat d’alarma prorrogat no té cap sentit”. Si bé no ha volgut donar una posició “definitiva”, el líder estatal del PP ha vist “poc compatible” que Sánchez “digui que es pot prendre un vermut i al mateix temps hi hagi mesures de restricció de la llibertat”. Hi ha altres lleis que permeten restriccions de mobilitat, ha apuntat. Ha posat l'exemple de la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, del 86, o la Llei General de Salut Pública.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món