La Mesa del Parlament ha aprovat aquest divendres que el president de la Generalitat, Quim Torra, pugui comparèixer virtualment per explicar la gestió del Govern davant la pandèmia del coronavirus. Els membres de la Mesa han aprovat aquest format "excepcional", que no serà un ple, en una reunió telemàtica celebrada aquest matí, on també s'ha decidit que hi intervinguin els presidents de cada grup parlamentari.

La sessió estarà presidida per Roger Torrent i es garantirà que Torra doni les explicacions sobre la gestió de l'emergència sanitària, i també que els diferents grups parlamentaris puguin exposar les seves posicions. 

Torra va demanar dimecres passat al president del Parlament, Roger Torrent, poder comparèixer per via telemàtica per donar compte de la situació i les mesures adoptades davant aquesta crisi. El president va donar positiu a principis de setmana en el test del COVID-19 i està passant la quarantena a la Casa dels Canonges del Palau de la Generalitat. També el vicepresident Pere Aragonès està infectat pel virus.

Dimarts passat es va encarregar als serveis jurídics del Parlament un informe específic sobre si és viable o no reformar el reglament per incorporar la possibilitat de fer plens telemàtics, després que tots quedessin ajornats sine die per la pandèmia. 

La Mesa d'aquest divendres també ha aprovat que les futures reunions de la Junta de Portaveus, que haurà de decidir entre d'altres la data del ple, també es puguin celebrar per videoconferència. La compareixença de Torra, encara sense data, es retransmetrà pel canal Parlament.

JxCat, en contra del format de la compareixença

El partit del president Torra, JxCat, s'ha mostrat contrari al format de la compareixença perquè no es farà en un ple. Fonts del partit consultades per El Nacional consideren que es vol convertir la compareixença del president en "una cimera de presidents de grups" i creuen que s'hauria de fer de forma "reglamentària" amb una "intervenció telemàtica on hi pogués intervenir tant el president com els portaveus". 

De moment, JxCat no ha validat el format "fins veure com quedava redactat i saber si el president s’hi avenia".