El ple del Parlament ha acordat per àmplia majoria la creació d'una comissió d'estudi sobre com ha de ser la reconstrucció i la reactivació social i econòmica després de la crisi sanitària del coronavirus. La iniciativa, firmada per Cs, PSC-Units, comuns i PP, ha sumat els vots favorables de JxCat i ERC, i mentre que la CUP s'ha abstingut. En un debat de to serè, la majoria dels grups han coincidit en la necessitat d'escoltar experts, debatre i negociar per arribar a amplis consensos sobre quines han de ser les polítiques postcoronavirus a Catalunya. "No podem perdre ni un minut més", ha advertit la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha subratllat que aquesta comissió d'estudi ha de ser un espai de debat constructiu, en cap cas "un instrument per a la lluita partidista ni per l'erosió de la Generalitat".

Des dels comuns, la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha celebrat que el context actual hagi propiciat nous consensos entorn de la necessitat de reforçar serveis públics com la sanitat i l'educació, i ha emplaçat tots els grups a treballar per millorar les condicions dels que els presten.

Per la seva banda, el diputat popular Santi Rodríguez ha posat èmfasi en la necessitat de reactivar l'economia, amb especial atenció als sectors més castigats per la crisi sanitària, com el turisme.

Els representants dels grups que donen suport al Govern Ernest Maragall (ERC) i Teresa Pallarès (JxCat) han defensat que l'executiu català ja està treballant per pal·liar els estralls del coronavirus i han estès la mà als altres partits per treballar conjuntament.

El més crític ha estat el diputat de la CUP Carles Riera, que ha qüestionat el concepte de "reconstrucció" perquè, segons la seva opinió, la solució no passa per "tornar a la situació d'abans del confinament", sinó per impulsar una "transformació" el cost de la qual sigui assumit pel "capital" i no per "les classes populars".