El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha patit una dura escridassa per part de sanitaris bascos quan visitava l'Hospital Universitari de Cruces de Barakaldo, el centre sanitari més gran de tot Euskadi, juntament amb la consellera de Salut del seu Govern, Nekane Murga.

Durant la visita, treballadors i delegats sindicals de l'hospital han realitzat una protesta per a denunciar la situació en la qual es troben els professionals sanitaris bascos i “posar de manifest la pèssima i propagandística gestió” realitzada. Al llarg de la protesta s'han pogut sentir crits de “fora, fora” contra el líder del govern basc i els treballadors han mostrat cartells demanant la dimissió de la consellera de Salut.

Més enllà de la protesta, el lehendakari, ha demanat “màxima prudència i rigor” en el primer dia de la fase 1 de la desescalada a Euskadi per a “no cometre errors” i no desfer “tot l'aconseguit fins ara” i deixar “sense valor tot l'esforç i sacrifici” de la societat basca. El lehendakari també ha reconegut i agraït l'esforç i el treball dels professionals sanitaris, ha destacat que la societat basca “ha demostrat que és una societat madura que ha actuat amb absoluta serietat i responsabilitat” enfront de la pandèmia del coronavirus.

Urkullu ha assenyalat que Euskadi entra en una nova fase en la qual la que hi ha més activitat i més possibilitat de concentracions “que ens porten a un risc”, per la qual cosa és necessari “ser conscients de la importància de continuar intentant reduir la transmissió” amb mesures de prevenció i autoprotecció. Per això ha insistit que és fonamental “intentar seguir reduint la transmissió” del coronavirus perquè “per molta activitat que tinguem no podem desfer tot l'aconseguit fins ara, no podem deixar sense valor tot l'esforç i sacrifici que la societat en general ha demostrat”.

El lehendakari ha manifestat que “és el moment, precisament ara que es van superant fases, d'exigir prudència i d'exigir rigor”, i ha demanat que tots siguin "conscients de la responsabilitat” que es té envers la “pròpia salut individual i la salut col·lectiva”.