L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat per "bones" les dades de morts per coronavirus que els han facilitat les autoritats sanitàries espanyoles, malgrat que la setmana passada es va produir un desfasament entre les xifres d'Espanya i les de l'organisme de les Nacions Unides.

En concret, l'OMS va sumar dijous passat 29.858 morts per coronavirus a Espanya, en contrast amb les 27.128 que va comunicar el Ministeri de Sanitat, tot i que hores més tard, el departament va aclarir que no reporta dades diàries i que va modificar la xifra fins recollir una rebaixa de 27.940 víctimes. "Van fer un ajust del nombre de morts que l'OMS encara no ho havia bolcat en la base de dades. Es va aclarir i, per tant, donem per bones les dades de les autoritats sanitàries espanyoles", ha dit la directora de Salut Pública de l'OMS, María Neira, en una entrevista al Canal 24 Horas de TVE.

En aquest ball de xifres s'afegeix el fet que tant l'Institut Nacional d'Estadística com el Sistema de Vigilància de la Mortalitat Diària (MoMo) de l'Institut de Salut Carlos III han estimat un excés de la mortalitat a Espanya d'unes 43.000 o 44.000 persones. "Les autoritats sanitàries ho han d'analitzar bé i comprovar quines són les causes de l'excés de mortalitat i què ha passat", ha emfatitzat Neira, que ha destacat que Espanya demostra que les mesures que s'han adoptat han donat "resultat".

Dit això, la dirigent de l'OMS ha assegurat que el sistema epidemiològic d'Espanya "funciona", perquè quan s'ha produït un "rebrot petit" s'ha detectat ràpid. A més, ha comentat que en l'àmbit hospitalari els casos són "molt menys greus" i que els tractaments funcionen.