Òmnium Cultural ha criticat la "recentralització injustificada" de l'Estat en el decret d'estat d'alarma pel coronavirus i li ha retret haver optat per "la desconfiança".

En un comunicat, l'entitat ha apostat per la coordinació entre administracions locals, nacionals, estatals i europees, però ha advertit que la unitat "no pot erigir-se en nom d'un patriotisme desfermat". "Suposa un nou atac a les institucions pròpies del país", avisen.

Òmnium també ha defensat que el confinament de la població i país és "una mesura necessària" per fer front al contagi i han assenyalat que la comunitat científica i l'OMS apunten que apostar per "mesures laxes" és "una greu irresponsabilitat".

"Davant la irresponsabilitat del govern espanyol de prioritzar els seus interessos a la gestió, ara els ciutadans tenim el deure de fer cas als experts", diuen al comunicat, on insisteixen que les mesures de l'Estat són "insuficients i centralitzades".

En aquest sentit, apel·len a la societat civil que ha demostrat "en nombroses situacions de vulnerabilitat" que sap "estar a l'alçada de les circumstàncies i respondre amb serenitat, maduresa i intel·ligència col·lectiva". "És en moments com l’actual quan hem de fer aflorar al màxim la solidaritat i la cooperació, demostrar la fortalesa que tenim com a societat", diuen.