L’Esprint Solidari engegat per Òmnium Cultural ha aconseguit 435.000 euros per a la lluita contra el coronavirus des que es va iniciar aquesta marató de país el passat 30 de març responent així al lideratge civil que correspon a l’entitat amb més socis del país. Amb aquesta xifra es tanca oficialment el recompte de l’Esprint Solidari, tot i que al web es seguiran recollint donacions al llarg d’aquest dijous fins a la mitjanit.

Els diners s’entregaran íntegrament i a parts iguals als quatre projectes concrets que lluiten contra la Covid-19 i les seves conseqüències més immediates que han centrat aquesta marató de recollida de fons.

S’ha doblat l’objectiu de sortida de 200.000 euros, dels quals Òmnium va aportar-ne 100.000, afegint un euro per a cada euro que hi aportés la ciutadania. “La societat civil està a l’altura del moment”, ha assegurat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, però alhora ha advertit que “ens tocarà seguir donant el millor de nosaltres per sortir col·lectivament d’aquesta crisi sense deixar-nos a ningú pel camí”. “Ens tenim els uns als altres”, ha sentenciat Cuixart, condemnat a 9 anys de presó per exercir drets fonamentals.

Així mateix, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha constatat l’èxit de la campanya: “un cop més, la societat civil ha demostrat que no en vol saber res de llenguatge bèl·lic”, diu Mauri, “el llenguatge que entén la societat civil és el de la cooperació i la solidaritat”. “La resposta a la pandèmia serà col·lectiva i junts afrontarem aquesta lluita compartida i aconseguirem aixecar de nou aquest país”, ha sentenciat el vicepresident de l’entitat.

Quatre projectes

Els quatre projectes que es beneficiaran de la totalitat dels fons recaptats gràcies a la solidaritat ciutadana són la campanya “Resposta Coronavirus!”, dels equips d'investigació i assistència de l'Hospital Clínic de Barcelona; l'assaig clínic #JoEmCorono, dels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet; la campanya de donacions per a material sanitari, impulsada pel Col·legi de Metges de Barcelona i la Fundació Àngel Soler Daniel, i la recaptació i distribució d'aliments que gestiona el Banc dels Aliments.

Òmnium agraeix el sentit de país i la solidaritat de tota la ciutadania que, d’una manera o altra, s’ha sumat a l’Esprint Solidari i ha agafat el relleu dels seus veïns i veïnes per respondre en positiu a aquesta crisi sanitària, econòmica i social. Òmnium continuarà posant a disposició tota la seva musculatura, amb voluntat de lideratge civil, per tal de ser útil a la ciutadania i al conjunt de la societat. Per això, aquesta mateixa setmana ha posat en marxa la campanya Dona’m la mà, que esdevé una xarxa de xarxes per posar en contacte diferents sectors i necessitats, amb l’objectiu de sumar esforços col·lectius durant el confinament, acompanyar els més vulnerables i generar comunitat.