El president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha firmat una ordre de "tancament total de la Regió, excepte els serveis mínims". El popular López Miras desafia les indicacions del president espanyol Pedro Sánchez i li demana que posi en marxa la sol·licitud des dels seus òrgans de treball: el govern central, el ministeri de Sanitat i l'autoritat competent que ho requereixi.

López Miras ha enviat un missatge clar: "Prefereixo el desgast econòmic, que hi serà, que la pèrdua de vides humanes". En una roda de premsa, el president murcià s'ha referit a l'article 4.3 del decret d'alarma per defensar que les comunitats poden "instar a l'autoritat competent portar a terme les actuacions que considerin necessàries". D'altra banda, argumenta que prendre aquesta decisió és fer "un pas endavant i valent" i conclou: "No estic disposat a perdre més vides, estem a temps d'aturar-ho".

Altres mesures que també estableixen el desafiament a Sánchez és el tancament d'hotels que "passen a disposició del govern regional per allotjar sanitaris i persones que treballen per combatre la pandèmia i la seva possible medicalització". López Miras ha advertit que no s'ha amagat des de l'inici d'aquesta crisi i que "no li tremolaria el pols" a l'hora de prendre decisions. I així ha estat.

Des del govern murcià, dirigit pel Partit Popular amb coalició amb Ciutadans, estan convençuts que les mesures que ells adopten "s'aplicaran a la resta de l'estat en quatre o cinc dies" i es pregunta: "Per què esperar?". Les últimes dades donen dos morts més i 345 casos nous coneguts a la Regió.

Malgrat les mesures decretades, la comunitat autònoma de Múrcia no és de les que presenta un nombre de contagis i morts més elevats: es situa entre la novena i la desena posició, a expenses dels resultats que es confirmin avui a tot l'estat.

La resposta de Sánchez

Des del ministeri de Sanitat del govern de Pedro Sánchez no han trigat a reaccionar i li recorden a López Miras que "una ordre d'aquestes només la pot donar l'autoritat competent, en aquest cas el ministre de Sanitat" Salvador Illa. Precisament, sense argumentar-ho amb cap dels articles, fa referència a la potestat de decisió tal com marca "la declaració de l'Estat d'alarma".

Novament, el govern central reitera que "està seguint les recomanacions de la OMS i que les mesures preses són les més dràstiques a Europa". L'altre argumentari com "la unitat d'acció" també està present en aquest comunicat per recordar a la Regió la "col·laboració que ha d'haver entre comunitats autònomes".