A la Moncloa encara no volen llançar la tovallola i han despenjat els telèfons. En les últimes hores, els socialistes han posat en marxa tota la maquinària per intentar retenir el suport del PNB i també d'ERC, que ahir va acordar votar en contra de la nova pròrroga de l'estat d'alarma. Segons confirmen a ElNacional.cat fonts del govern espanyol, la vicepresidenta Carmen Calvo hauria contactat amb el vicepresident Pere Aragonès i també amb el president del PNB Andoni Ortuzar per salvar els mobles. Tot i això, fonts properes a Aragonès neguen rotundament el contacte directe amb Calvo i defensen que la seva decisió sobre la no aprovació de l'estat d'alarma és ferma.

Per altra banda, segons confirmen fonts parlamentàries d'ERC i el PSOE, hi ha una segona línia d'interlocució, en l'àmbit parlamentari, entre els portaveus Adriana Lastra Gabriel Rufián. Ja són interlocutors habituals i ara han intensificat les converses des de dilluns, segons assenyalen fonts parlamentàries d'ERC i del PSOE.

Tot plegat s'emmarca en una ofensiva de la Moncloa per intentar salvar l'estat d'alarma. Segons fonts de l'entorn de Carmen Calvo, és la vicepresidenta primera del govern espanyol qui ha agafat les regnes de les converses des d'ahir. En aquest context, hauria començat una ronda de contactes amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, i fins i tot amb alguns barons del PP, com el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. Sobre la taula hi hauria la possibilitat de retornar algunes competències, com reclamen catalans i bascos.

ERC es manté en el 'no'

Malgrat aquest moviment de Calvo, fonts properes a Aragonès neguen cap tipus de contacte directe amb la vicepresidenta espanyola i defensen que la seva posició és ferma. Els republicans consideren que en la fase de desconfinament és Catalunya qui ha de poder "decidir" sense "haver d’esperar autoritzacions i permisos", i creuen que el mecanisme de l'estat d'alarma no és "adequat". "Nosaltres no agafem el telèfon a la Calvo; si el PSOE vol parlar, que truqui al primer secretari", defensen aquestes mateixes fonts.

Això sí, altres fonts parlamentàries sí que han assenyalat a ElNacional.cat que hi ha hagut contactes dins del Congrés dels Diputats. Des d'aquest dilluns a la nit els portaveus del PSOE i ERC, Adriana Lastra i Gabriel Rufián, estan en contacte permanent. No obstant això, aquestes fonts subratllen que la pilota és a la teulada del govern espanyol.

Falten 24 hores per a la votació

Som a 24 hores perquè el Congrés debati i sotmeti a votació la quarta pròrroga de l'estat d'alarma. Amb els vots en contra del PP i ERC, el govern espanyol es trobaria en una situació molt fràgil, en mans de Ciutadans i el PNB, que serien imprescindibles. Cap dels dos grups podria votar en contra. A més, un d’ells hauria de votar-hi a favor i l’altre abstenir-s'hi perquè sortissin els números.

Només un canvi de plans del PP de Pablo Casado, que no revelarà el vot fins el ple de demà, podria desactivar Urkullu i Arrimadas. Si els populars hi votessin a favor o s’hi abstinguessin, la quarta pròrroga se salvaria sense més negociacions.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món