El govern espanyol vol restablir l’aliança amb ERC, trencada la setmana passada en la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. És per això que ha recuperat els equips negociadors que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez. A una banda, els socialistes Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa; a l’altra, els republicans Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové. Durant els últims dies ja han mantingut dues reunions telemàtiques de forma discreta, segons confirmen a ElNacional.cat fonts coneixedores de les converses.

Aquesta setmana, conscient que perdia suports a cada votació al Congrés, La Moncloa ha decidit canviar d'estratègia. El president Pedro Sánchez va donar ordres directes a la vicepresidenta Carmen Calvo perquè iniciés una ronda de contactes per a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. Aquesta seria d'un mes de durada, i no de quinze dies, i a canvi el govern espanyol s'obre a fer reformes en profunditat del decret d'aplicació. Per això ha reclamat als grups, inclosos ERC i JxCat, a fer arribar les seves propostes.

Fonts d'ERC reconeixen que "hi ha hagut dues reunions discretes" entre els dos equips però defensen que, de moment, no hi ha "cap novetat" i que el seu vot continua en el 'no'. Tot i això, sí que s'emplacen a seguir parlant i consideren que el vot contrari a l'última pròrroga va servir com un "toc d'atenció" al PSOE, a qui ara veuen més disposat a negociar i a moure's. Segons les mateixes fonts, "els socialistes han buscat de manera insistent els contactes amb Esquerra els darrers dies" per tal de "no trencar la relació" i asseguren que els veuen oberts a fer "canvis" en la gestió de la pandèmia.

Els republicans, però, insisteixen que, per modificar la seva posició, cal un retorn de les competències, que s'acabi el comandament únic i que s'implementin algunes mesures socials, com ara el permís retribuït per garantir la conciliació laboral i familiar, i que es permeti als ajuntaments disposar del superàvit per lluitar contra el coronavirus. També exigeixen "canvis que vagin acabant amb les limitacions dels drets i les llibertats imposats fins ara" i desbloquejar la mesa de negociació sobre el conflicte català

De moment, els republicans han fet arribar alguns documents al PSOE amb les seves propostes i esperen que hi hagi alguna resposta formal per part seva. Encara no hi ha data fixada per la propera reunió, però molt possiblement seguiran fins a finals de setmana. Dilluns els republicans celebren una nova reunió executiva de la direcció, que podria valorar el canvi de posició en la votació de la pròrroga, prevista per dimecres al Congrés.