ERC està oberta a facilitar una nova pròrroga de l'estat d'alarma, però només si "canvien les coses". Ara, a més del retorn de competències que ja demanaven en la votació de la setmana passada, els republicans exigeixen que s'adoptin noves mesures econòmiques i socials com per exemple el "permís retribuït per garantir la conciliació laboral i familiar" d'aquells qui tinguin menors o dependents a càrrec i que es permeti als ajuntament disposar del superàvit per lluitar contra el conronavirus. A més, també exigeixen desbloquejar la mesa de negociació sobre el conflicte català

 

Així ho ha defensat la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha demanat que s'acabin els "xantatges" i que no se'ls "prengui per imbècils". Segons Vilalta, no és "certa" la "dicotomia entre estat d'alarma o caos" i ha exigit acabar ja amb el comandament únic per part de l'estat central. "La cogovernança com l’han venut és una estafa. És imposició i unilateralitat", ha defensat la portaveu d'ERC en una roda de premsa telemàtica, on ha rebutjat que aquest mecanisme proposta per Sánchez els pugui fer canviar d'opinió. 

Sobre la taula de negociació, Vilalta ha demanat que, en la fase de desconfinament i després d'haver prioritzat la gestió de la crisi, cal desbloquejar-la "tant aviat com sigui possible" i "calanderitzar" una nova reunió. Tot i això, la dirigent republicana ha volgut deixar clar que no es tracta d'una "nova concessió" sinó "simplement de recuperar" un acord i de complir amb allò pactat. 

Els republicans demanen a JxCat pactar la data de les eleccions

D'altra banda, pel que fa a l'àmbit català, la portaveu d'ERC ha demanat al seu soci de Govern, JxCat, arribar a una acord per posar una data a les eleccions i no permetre que sigui el Tribunal Suprem qui marqui l'agenda política amb la inhabilitació definitiva del president Quim Torra. Tot i això, el partit ha volgut evitar dir quina seria la seva proposta de data. Segons Vilalta, seria "injust" i "contradictori" reclamar consens i després posar sobre la taula una data i un calendari concret. A més, ha recordat que és competència del president decidir-ho.

Segons els republicans en plena gestió de la pandèmia del coronavirus, i quan s'han de començar a definir les bases per a la reconstrucció, és necessari que la decisió de quan es convoquen eleccions a Catalunya estigui a mans del Govern i no del Tribunal Suprem. A més, ha assegurat que si hi ha un "acord" per la data es pot ser més "fort" i donar "seguretat" al país, pel que ha demanat "intensificar els contactes" entre grups i compartir "els escenaris de futur".

Negociacions 'in extremis' a Badalona

Finalment, Vilalta també s'ha referit a les negociacions obertes per a l'alcaldia de Badalona, on demà dimarts hi ha un nou ple d'investidura, i ha assegurat que donarà suport a l'acord que arribin Guanyem Badalona i el PSC, inclòs si és un repartiment de l'alcaldia entre Dolors Sabater i Rubén Guijarro per tal d'evitar que el popular Xavier Garcia Albiol sigui alcalde. Vilalta ha assegurat que, a menys de 24 de la votació, són "optimistes" amb que les negociacions a contra rellotge arribin a bon port.