Ara per ara, en plena crisi del coronavirus, no es descarta cap escenari. Després de restablir aquesta mitjanit els controls a les fronteres terrestres d’Espanya amb França i Portugal, el govern espanyol no descarta tampoc tancar l’espai aeri si es considera necessari. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, hi ha obert la porta aquest dimarts, tot i que ha subratllat que l’activitat dels aeroports ja està “reduïda al mínim”.

En una entrevista aquest dimarts a la COPE, preguntat sobre un possible tancament de l’espai aeri espanyol, Marlaska ha assegurat que “evidentment” no es descarta. No obstant això, ha recordat que “el govern ja ha reduït al 50% el trànsit aeri”. Per altra banda, ha recordat que aquest dimarts el Consell Europeu abordarà el tancament de les fronteres exteriors de la UE durant un mes. En aquest sentit, ha assenyalat que Espanya ha suspès ja els vols internacionals als dos arxipèlags, les Balears i les Canàries.

Pel que fa a una possible pròrroga de l’estat d’alarma, el titular d’Interior ha sostingut que “és bastant raonable i probable que pugui ser prorrogat més enllà dels quinze dies”. Ha subratllat que “estem en una situació important, pel que fa a l’entitat, la gravetat i la necessitat d’assumpció de mesures”.

El ministre de l’Interior ha defensat l’adopció de mesures “en termes de necessitat, proporcionalitat i que les autoritats sanitàries ens van imposant”. En aquesta línia, Marlaska ha advertit que “totes les mesures poden deixar de ser proporcionades si en un moment donat s’adopten d’una forma indiscriminada”. Les decisions han d’estar “adaptades a les necessitats del moment concret” en el marc d’una “realitat dinàmica”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, l'Estat espanyol i el món