Davant d’un estat d’alarma que ha estat font de conflicte, pel comandament únic de l’Estat, Junts per Catalunya proposa una alternativa legal sòlida a l’article 116 de la Constitució espanyola. Es tracta d’una bateria de reformes legals, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, que modifica la llei de l’estat d’alarma i la llei general de salut, al mateix temps que prorroga les mesures ja aprovades sense necessitat de mantenir aquest instrument. Aquesta eina jurídica alternativa, que ha estat registrada aquesta tarda, ha estat dissenyada per l’advocat Gonzalo Boye.

En primer lloc, segons l’esborrany, JxCat proposa una reforma de la llei que regula l’estat d’alarma, de l’any 81, per modificar-ne quatre articles i afegir una disposició addicional. Segons el nou redactat, s’estableix que, d’acord amb el principi de subsidiarietat, es prendran les mesures “estrictament indispensables” i que “no puguin ser abordades, en el seu respectiu àmbit territorial, per les autoritats”. Un cop finalitzat l’estat d’alarma, les mesures necessàries “seran adoptades, en tot cas, mitjançant els poders ordinaris de les autoritats competents”. També incorpora que l’estat d’alarma, excepció o setge “no alterarà la distribució de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes prevista en la Constitució i en els Estatuts d’Autonomia”.

Pel que fa a la desescalada, la reforma legal proposa que es gestioni de forma descentralitzada i “es regeixi” pel que està previst en la llei de mesures especials en matèria de salut pública i per la legislació de les comunitats autònomes. Correspondria “únicament a les autoritats en cada cas competents l’ordenació d’aquest procés, que no exigirà el manteniment de la declaració de l’estat d’alarma". De fet, es considerarien autoritats competents “les que ostentin els respectius títols competencials d’acord amb la Constitució i els Estatuts”.

Segons l’esborrany, l’estat d’alarma no podria excedir els quinze dies i es podria prorrogar “només amb caràcter excepcional” i amb l’autorització del Congrés. Aquestes pròrrogues tampoc no podrien excedir el termini de quinze dies.

Una nova disposició addicional estableix que “les comunitats autònomes podran adoptar totes les mesures que estimin oportunes en l’àmbit de les seves respectives competències”.

Alternativa per confinar

En paral·lel, Junts per Catalunya proposa modificar la llei de mesures especials en matèria de salut pública, canviant-ne l’article tercer. El nou redactat estableix que l’autoritat sanitària “podrà adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguin o hi hagin estat en contacte o de la població en risc potencial i de l'entorn immediat, així com les que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible”. En aquest sentit, assenyala que “aquestes mesures podran incloure, si escau, el confinament total o parcial de la població, mesures tendents a assegurar el distanciament social” així com mesures de prevenció i contenció.

La iniciativa també contempla la modificació d’un article de la llei general de sanitat, perquè, “en cas que existeixi o se sospiti raonablement l’existència d’un risc imminent i extraordinari per a la salut”, les autoritats sanitàries puguin adoptar les mesures que considerin pertinents com “la confiscació o immobilització de productes, la suspensió de l’exercici d’activitats de tot tipus, el tancament d’empreses o les seves instal·lacions, intervenció de mitjans materials i personals i tantes altres que es considerin sanitàriament justificades”.

Extensió de les mesures

Finalment, des de JxCat proposen una llei d’extensió dels efectes de les mesures extraordinàries adoptades en el marc d’aquesta crisi. En aquesta llei s'estableix que, finalitzada la vigència de l’estat d’alarma, continuaran vigents els articles 7, 9, 10, 11 i 14 i les disposicions addicionals primera, segona i tercera “per un termini de trenta dies naturals”. Entre altres, estableixen les limitacions a la circulació i les mesures de contenció de la pandèmia. De la mateixa manera, continuarien vigents les ordres, resolucions, disposicions i instruccions dictades per les autoritats competents fins ara. Tot això podria ser modificat o derogat “per les autoritats en cada cas competents”. Quan expirin aquests trenta dies, quedarien derogats si les autoritats competents no decidissin el contrari.

En paral·lel, les normes amb rang de llei aprovades durant la pandèmia, supeditades a l’estat d’alarma, “es consideraran esteses mentre subsisteixi la situació d’emergència sanitària”.

“Marc jurídic modern”

“La resposta jurídica donada per l’estat espanyol a la crisi sanitària no es correspon amb la que han ofert els països del nostre entorn, que no han recorregut a mecanismes extraordinaris, sinó a aquells previstos en els seus ordenaments ordinaris”, constata JxCat en l’exposició de motius. Proposen aquestes reformes legals urgents després d’evidenciar “dubtes interpretatius” a l’hora de fer servir legislació ordinària a l’estat espanyol. Ho fan per “disposar d’un marc jurídic modern, propi d’un estat democràtic i de dret i que encaixi dins del conjunt d’estats membres de la Unió Europea”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram