La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha anunciat que el grup parlamentari no assistirà al ple convocat per a aquest dijous per "responsabilitat" i "exemplaritat". "En un context en què la tecnologia ha permès que el confinament no impedeixi la comunicació, no entenem per què no s'habilita la via telemàtica per garantir una democràcia plena ", assegura la diputada. En aquest sentit, i tal i com ja va fer aquest dilluns el grup al Parlament, JxCat ha registrat una proposició de reforma del Reglament de la cambra baixa per la qual es modifica l'article 61, amb la finalitat de "regular la possibilitat de celebrar sessions de ple a través de mitjans telemàtics en casos d'extrema necessitat".

El text registrat exposa que la ràpida irrupció i propagació del coronavirus ha "sorprès a la cambra baixa a contrapeu" i "la seva activitat legislativa i de control s'ha vist obstaculitzada", incidint especialment en la participació política dels representants públics, en resultar incompatibles les normes sanitàries dictades per propiciar el confinament amb l'obligació de celebrar presencialment les sessions del ple i les comissions. Segons el nou articulat proposat, "en casos d'urgent i extrema necessitat, com a conseqüència d'emergència sanitària o altres causes de naturalesa anàloga, la Presidència del Congrés, amb l'acord de la Mesa i la Junta de Portaveus, podrà dictar la celebració de sessions del ple, de les comissions i de la Diputació Permanent per via telemàtica" i s'habilitaran les mesures oportunes per poder-ho fer.

Borràs insisteix que "són múltiples les trobades virtuals que s'estan celebrant a tot el món, en institucions públiques i privades, amb absoluta seguretat i fiabilitat en els sistemes de comunicació". Per això, la portaveu urgeix a modificar el Reglament de la cambra "per donar cabuda a vies telemàtiques que permetin la participació plena de diputats sense exigir la seva presència física al Congrés, i sense que sigui necessari que trenquin el confinament que les autoritats públiques i en particular les sanitàries exigeixen a tots els ciutadans". Segons la portaveu, aquesta reforma és "una exigència en un moment en que l'activitat parlamentària no pot paralitzar-se: són moltes les decisions a adoptar i es requereix agilitat i debat, encara que sigui telemàticament".

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món