La desafortunada afirmació del cap de l'Estat Major informant que la Guàrdia Civil treballa per "minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi del govern [espanyol]" segueix fent córrer rius de tinta.

El mateix dia que ha transcendit que el passat 15 d'abril el màxim responsable del cos va sol·licitar a les seves comandàncies que monitoritzessin informacions "susceptibles de generar estrès social i desafecció a les institucions de govern", el protagonista de la polèmica s'ha justificat afirmant que no es persegueix la crítica política. Hores després, la ministra-portaveu del govern de Pedro Sánchez, María Jesús Montero, ha insistit que tot plegat respon a "un lapsus". 

Si ahir els seus companys del gabinet tècnic de la Moncloa es fonien en un aplaudiment públic durant la compareixença diària sobre l'evolució del coronavirus a Espanya, avui ha estat la portaveu i mà dreta del president espanyol l'encarregada de defensar la figura del cap de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago. "És un tècnic i un professional rigorós", ha apuntat Montero. I ha afegit, en la línia del que ja va afirmar Marlaska, que el mateix general "ha transmès que va ser un lapsus". 

La ministra ha destacat que l'executiu agraeix la feina del general i ha demanat que no es doni "tanta importància a una qüestió menor com aquesta". Davant dels dubtes dels mitjans de comunicació, ha deixat clar que el seu govern garanteix la "llibertat total d'expressió" i que això no treu que calgui "perseguir i denunciar les notícies fake que provoquen alarma social injustificada". Montero ha conclòs que "qualsevol altra interpretació està fora de context".