Després de la polèmica aixecada per ell mateix, el general José Manuel Santiago ha sortit a defensar-se. Ho ha fet el mateix dia que, segons ha informat la SER, s’ha sabut que va enviar un correu electrònic a les comandàncies de tot Espanya per demanar que identifiquessin i informessin de les notícies falses i fake news "susceptibles de provocar estrés social i desafecció a les institucions del govern espanyol”. El responsable policial ha assenyalat que aquest mail tenia “caràcter intern”, que no persegueixen la crítica política i que es refereixen a totes les institucions, no només les centrals. Ha sostingut que “la Guàrdia Civil és garant dels drets fonamentals”, com la llibertat d’expressió.

Avui el general Santiago ha rebut moltes preguntes dels periodistes, com també va passar ahir, i aquest cop no han estat vetades per l’equip de comunicació de La Moncloa. El cap de l’estat major de la Guàrdia Civil ha volgut precisar que només monitoritzen notícies falses “d’origen incert que puguin generar estrés o alarma social en qüestions que tenen a veure amb la salut”. En aquest sentit, ha afegit: “Aquestes activitats són sempre escrupoloses amb el dret a la llibertat d’expressió i la crítica”.

La Guàrdia Civil és garant dels drets fonamentals, i entre ells es troben la llibertat d’expressió i informació”, ha defensat el responsable policial. Ha remarcat el “caràcter intern” del correu enviat a les comandàncies, a les quals s’ha demanat que facin un seguiment dels “bulos i la desinformació”, res més que això. Ha deixat clar també que quan es refereixen a institucions, també es refereixen a les municipals i autonòmiques. I ha conclòs: “No parlem de crítica política”.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món