El cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, va enviar el passat 15 d'abril un correu electrònic a les comandàncies de tot Espanya per demanar que identifiquessin i informessin de les notícies falses i fake news "susceptibles de provocar estrés social i desafecció a les institucions del govern espanyol", segons asseguren El Diario.es i la Cadena Ser.

El mail insta els agents de la Guàrdia Civil a la "identificació, estudi i seguiment en relació a la situació creada pel coronavirus de campanyes de desinformació, bulos i fake news que puguin generar desafecció a les institucions".

L'existència d'aquest correu s'ha conegut després que aquest diumenge Santiago indiqués en roda de premsa que la guàrdia civil treballa "en dues direccions: a través del comandament d'informació per evitar l'estrès social que forma aquesta sèrie de mentides i l'altra per minimitzar aquest clima contrari a la gestió de crisi per part del govern".

El correu electrònic demana a les unitats que entreguin cada divendres les dades amb l'objectiu d'elaborar un informe monogràfic sobre les actuacions de ciberseguretat de la Guàrdia Civil vinculades al coronavirus. A més a més, es demanen altres dades com "denuncies rebudes per delictes informàtics com estafes, danys al sistema o robatori d'informació i secrets d'empresa, investigacions judicialitzades per delictes informàtics vinculats a l'escenari del Covi-19 i denúncies administratives i judicials de bloqueig o tancament de pàgines web i de perfils de xarxes socials utilitzats amb finalitats fraudulentes".

Fonts del cos de policia han explicat a la Cadena Ser que aquesta estratègia i, concretament la de monitoritzar les xarxes socials, se segueix en altres "conflictes socials" i serveix per informar el govern espanyol de notícies falses, amb una finalitat desestabilitzadora.