Els infermers i infermeres diuen prou. El president de Consell General d'Infermeria d'Espanya, Florentino Pérez Raya, ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'estar realitzant una "gestió caòtica i absolutament descoordinada" i li ha demanat que "professionalitzi d'una vegada la gestió de la pandèmia, impulsant una coordinació real entre totes les comunitats autònomes i comptant amb els representants de professionals sanitaris".

En aquesta línia ha qualificat de "molt greu" la situació que s'ha creat amb la retirada de màscares fallides per part de ministeri de Sanitat, quan ja estaven repartides als centres sanitaris. Considera que "pot ser una de les principals raons per la qual els contagis dels professionals se segueixen disparant ".

"És una situació molt greu. Isabel Camacho, infermera assistencial d'atenció primària a Guadalajara, vicetresorera de el consell i membre de l'executiva, ha confirmat que aquestes màscares van arribar el 7 d'abril i que els professionals han estat deu dies usant-les. Confiaven que estaven protegits, quan realment no era així", ha assenyalat.

"Aquests fets també han estat confirmats per infermeres i infermers de el Servei Madrileny de Salut --continua--. Els professionals ens segueixen traslladant que no tenen material de protecció suficient i que l'han de reutilitzar de tres a cinc dies, i que se segueixen fabricant bates amb bosses d'escombraries ".

Segons els resultats preliminars de l'última enquesta de el Consell General d'Infermeria espanyol, al voltant de 70.000 infermeres han tingut o tenen símptomes compatibles amb el COVID-19. "Aquesta pot ser una de les principals raons per la qual els contagis dels professionals se segueixen disparant, tal com posen de manifest les dades de l'Ministeri de Sanitat, que reconeixen 29.467 professionals infectats, cosa que suposa ja el 15,67% dels casos confirmats", assenyala.

Pérez ha insistit que "la gestió que està duent a terme el govern [espanyol] és caòtica i absolutament descoordinada". "Després d'haver d'esperar setmanes per començar a rebre material de seguretat ara resulta que part del material que ha arribat és defectuós i no compleix les garanties necessàries" --denuncia--. "Volem recordar que els professionals s'estan jugant la vida mentre que els responsables polítics no són capaços de garantir l'eficàcia i seguretat dels materials que compren, com aquestes mascaretes o els milers de tests defectuosos".

Per això, ha demanat al Ministeri de Sanitat "que professionalitzi d'una vegada la gestió de la pandèmia, impulsant una coordinació real entre totes les comunitats autònomes i comptant amb els representants de professionals sanitaris perquè, unint forces, es puguin adoptar les decisions necessàries d'acord amb la realitat existent als hospitals i centres sanitaris".

"Plou sobre mullat -lamenta en el comunicat-. És incomprensible que sent el país amb un major nombre de professionals contagiats, a dia d'avui segueixin així, sense el material adequat. Són molts els centres sanitaris que segueixen sense disposar de tot el material de seguretat necessari per poder prestar l'assistència sanitària sense necessitat de jugar-s'hi la vida".

"Encara hi ha milers de professionals que no tenen vestits EPI adequats, màscares FFP2 o FFP3, bates impermeables, proteccions oculars adequades, guants ..." -segueix-. "Seguim obligant els professionals a jugar-se la vida i a posar en risc la de les seves famílies perquè en tornar a casa hi conviuen".

"Per tot això -conclou-, demanem al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes que d'una vegada protegeixin els nostres professionals sanitaris com cal, reconeixent una protecció de màxims en els protocols, dotant amb el nombre i qualitat necessaris els equips de protecció individual, no recomanant la reutilització i realitzant tests massius als professionals que estan en primera línia combatent l'emergència sanitària".