El decret del confinament total pel coronavirus, que ha deixat els sectors no essencials a casa, té data de finalització: aquest dijous 9 d’abril i no serà prorrogat. Dilluns que ve, en principi, els treballadors ja podrien tornar als seus llocs de treball. No obstant això, encara no se sap què passarà. Com serà aquest retorn? En els mateixos termes que abans del confinament total o en uns altres termes diferents? El ministre de Sanitat, Salvador Illa, encara no té respostes a aquests interrogants. L'executiu encara estudia les "condicions exactes".

En roda de premsa a La Moncloa, el ministre català només ha deixat clara una certesa: “El permís obligatori retribuït i recuperable venç el dijous i ens retrotraiem a la situació anterior, en els termes que va ser decretat”. A continuació, però, ha obert la porta a modificacions, sense aclarir-ho: “El govern donarà a conéixer els termes, si n’hi hagués, de variació d’aquest decret. Quan haguem pres les decisions oportunes, les donarem a conéixer”.

Hores abans, la portaveu María Jesús Montero ha confiat que dilluns que ve es podrà començar a “recuperar la normalitat laboral”. Montero ha continuat recomanant el teletreball sempre que sigui possible. En la resta de casos, ha avisat que cal prendre les “precaucions” per garantir la seguretat dels treballadors amb mesures d’higiene i de distanciament social per evitar nous contagis.

“No és el moment relaxar-nos”

El ministre de Sanitat, malgrat que s’ha felicitat per la bona evolució de la pandèmia i la “confirmació de la ralentització”, ha advertit que “hem de ser conscients que encara estem en fase de doblegar la corba”. Per això ha reclamat un “compliment estricte i rigorós” de les normes de confinament. “Tenim per davant un mínim de quinze dies d’exigència”, ha assegurat Salvador Illa. “Ni el fet que estiguem estudiant escenaris futurs de transició ni les xifres notablement millors han de dur-nos a pensar que és moment de relaxar-nos”, ha conclòs.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món