L’evolució de les dades del coronavirus a Espanya han reforçat l’optimisme de Salvador Illa. Després de registrar el menor nombre de nous contagis en 23 dies, i de tornar a caure en la xifra de morts, el ministre de Sanitat ha defensat que “hem assolit el pic”. Aquesta setmana, ha dit, toca “consolidar la segona etapa per doblegar la corba”. Tot plegat el mateix dia que els sectors no essencials tornen a reprendre l’activitat. El dirigent socialista ha volgut deixar clar i insistir que “continuem en una fase de confinament”.

En la roda de premsa d’aquest dilluns al migdia a La Moncloa, el ministre de Sanitat ha sostingut que, amb les dades a la mà, es pot “confirmar que hem superat la primera etapa de l’epidèmia, que era assolir el pic”. En aquest sentit, ha avançat que “l’objectiu d’aquesta setmana és el de consolidar la segona etapa, és a dir, doblegar la corba”.

Malgrat tot, i davant del retorn a l’activitat de sectors no essencials, Salvador Illa ha volgut deixar clar que “continuem en fase de confinament”, i que “no hem iniciat cap procés de desescalada ni han finalitzat les restriccions a la mobilitat de les persones”. En aquest punt, ha assegurat que la reactivació és només en un “nombre de sectors molt limitats”. Els desplaçaments autoritzats, ha insistit, continuen sent els essencials, per anar al lloc de treball quan no es pugui teletreballar, per adquirir productes de primera necessitat o per raons de força major.

El ministre català ha transmès “tres prioritats i una recomanació” per als qui tornen a la feina. Les prioritats: mantenir la distància interpersonal no inferior a un metre, mesures d’higiene personals “freqüents” i mesures d’higiene en espais públics i privats. La recomanació: quan no es puguin complir, fer servir les mascaretes que s’estan repartint des d’aquest dilluns.

Aquesta mateixa tarda, Salvador Illa mantindrà una reunió telemàtica amb els consellers de Salut de les comunitats autònomes. Ha explicat que els traslladarà el mateix que el president Pedro Sánchez va traslladar als presidents autonòmics aquest diumenge: la necessitat de “coordinació i comunicació”.

El ministre de Sanitat no ha volgut anar més enllà sobre la desescalada. “No estic en condicions d’anticipar cap data en aquests moments”, ha assegurat, però recordant que tot es farà en base a l’evidència científica. El mateix sobre la possibilitat que es permeti sortir els nens al carrer. Es farà “amb prudència i cautela”.

Tampoc no ha volgut detallar si el desconfinament serà diferent en funció del territori i la seva afectació, tot i que ha admès que és una de les possibilitats que hi ha damunt la taula. Ha detallat que volen fer-ho de forma "consensuada" amb els governs autonòmics, que ja han designat un responsable cadascun per a la desescalada.

L’”esperit” dels pactes de la Moncloa

Aquest dilluns, l’encarregat de demanar uns nous pactes de la Moncloa ha estat Fernando Grande-Marlaska. El ministre de l’Interior ha subratllat, en base a enquestes, que la societat espanyola reclama un “acord unànime per a la reconstrucció social i econòmica” després de la pandèmia. “La majoria del país és el que espera de nosaltres”, ha interpel·lat l’oposició. Si bé ha acceptat que “l’Espanya del 2020 no és l’Espanya dels pactes de la Moncloa”, ha reclamat inspirar-se amb el seu “esperit”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món