Les últimes dades de l'evolució del coronavirus han despertat l'optimisme del govern espanyol. Així ho ha expressat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant el focus en l'alentiment de l’increment diari de casos. Fa una setmana era del 15%, dimecres passat era del 20% i avui ho és del 8%. “Les dades ens fan afirmar, amb moltíssima precaució, que si no estem ja al pic, hi estem molt a prop”, ha assegurat el dirigent català, que veu una “estabilització i ralentització de la corba epidèmica”. El mateix va dir divendres passat des de La Moncloa. “Les dades ofereixen una finestra d’esperança”, ha insistit avui. Malgrat tot, ha avisat que, encara que es confirmés aquesta tendència, la pressió es mantindrà sobre el sistema sanitari. Per això ha posat 1.000 milions d'euros més a disposició de les comunitats autònomes. 

En una roda de premsa des de La Moncoa aquest dilluns al migdia, el ministre de Sanitat ha assegurat que ja estem arribant a la primera de les tres fases: “assolir el pic”. Després venen les de “doblegar la corba” i “erradicar el virus erradicant-lo definitivament”. S’ha felicitat, amb “prudència”, per l’evolució de les xifres de contagis. “Sembla una tendència sostinguda de descens de nous casos”, ha assenyalat. En aquest sentit, el dirigent socialista ha dit que les dades de nous contagis “ofereixen una finestra d’esperança”. També ha assegurat que les dades de pacients recuperats, que avui ascendeixen a 16.780, per dir que “ofereixen un raig d’esperança” enmig d’aquesta crisi. Tot i això, ha assegurat que “això no vol dir que no seguim tenint una pressió molt important” sobre els hospitals i les UCI.

En aquest context, Salvador Illa ha anunciat una nova dotació addicional de 1.000 milions d’euros per als sistemes sanitaris de les comunitats autònomes, que sortiran del fons de contingència dels pressupostos de l'Estat. De la mateixa manera, ha subratllat “l’important esforç” per aconseguir subministraments de detecció i protecció.

Verificaran els tests

Illa ha anunciat que justament avui arribarà un primer vol de la Xina —a qui ha agraït la col·laboració— amb un milió i mig de mascaretes i tests ràpids. En aquest punt, i després del fiasco dels tests defectuosos que van haver de retornar, el ministre ha deixat clar que compten amb “totes les certificacions i homologacions” i que a més a més els validaran abans de posar-los a disposició dels sistemes sanitaris.

El dirigent socialista ha volgut subratllar que Espanya es troba “en la franja alta” dels països europeus que més tests estan fent, amb una mitjana d’entre 15.000 i 20.000 proves diàries. En aquests moments, segons Sanitat, ja se n’han fet al voltant de 300.000.

“Calia prendre la mesura ara”

El ministre de Sanitat ha defensat la mesura de confinar totalment la població en aquest moment, davant d’una crisi “dinàmica” en què cada dia va avaluant l’evolució i adoptant mesures necessàries. “Calia prendre la mesura aquest cap de setmana”, ha defensat, preguntat pel debat intern que va complicar la publicació del decret. També ha deixat clar que “no enfronten salut i economia”, sinó que “perquè hi hagi economia, cal salut” i “perquè hi hagi salut, cal derrotar el virus”.

Per la seva part, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha volgut garantir que no hi haurà problemes d’abastiment com a conseqüència de l’enduriment de les mesures. “Tenim a disposició de la ciutadania els efectius necessaris per garantir-ho i fer complir les disposicions adoptades”, ha dit.

Nova pròrroga? Ja es veurà

Preguntat sobre si s’haurà de prorrogar dues setmanes més encara l’estat d’alarma i el confinament de la població, Salvador Illa ha respost que estan “concentrats” en aplicar les mesures ja adoptades. En aquest sentit, ha dit que contemplen “tots els escenaris”, però que aquests “no són anticipables”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món