El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha evitat valorar el rebuig expressat pel Govern de la Generalitat sobre el final del confinament total i ha lloat la feina d'Euskadi i la Comunitat de Madrid en la seva gestió del coronavirus.

"Estem donant suport a les comunitats autònomes en el subministrament de material. I està protocolitzat a quins col·lectius s'ha de sotmetre als test", ha assegurat en una roda de premsa celebrada aquest dissabte a La Moncloa.

Obviant Catalunya, el ministre de sanitat ha volgut expressar el seu reconeixement exprés a la tasca desenvolupades pels consellers de Madrid i el País Basc.

Pel que respecta a l'evolució del virus, Illa, ha insistit que "ens trobem davant d'un evident alentiment de l'epidèmia". "Ens trobem més a prop de vèncer el virus", ha volgut deixar clar Illa, no sense alertar, tanmateix, que "seguim en estat de confinament, com a mínim fins al 26 d'abril".

El ministre ha recalcat que no ha d'anar a treballar qui presenti símptomes, per lleus que siguin, i ha cridat a seguir "tres prioritats": mantenir la distància mínima d'un metre , el rentat de les mans i la "màxima" higiene en els espais públics i privats.

A aquestes prioritats ha afegit una recomanació, la d'utilitzar, quan estigui disponible, una màscara higiènica per a aquells casos en els quals no es pugui complir la distància interpersonal que, segons Illa, "són casos molt taxats".

Sobre les mesures que inclou la guia de bones pràctiques divulgada aquest dissabte per l'Executiu espanyol, ha dit que la majoria passen per mantenir la distància interpersonal de com mínim un metre i, si és possible, dos.

Si es fan desplaçaments amb cotxe, ha dit, s'aconsella extremar la neteja del vehicle i evitar que vagi més d'una persona per fila de seients, recomanació que s'estén als transports públics.

Als centres de treball, Illa ha explicat que també és fonamental mantenir la distància a l'entrada, a la sortida i durant la permanència en els mateixos i ha recomanat que s'escalonin els horaris el màxim possible si l'espai de treball no permet garantir aquesta distància mínima.

10 milions de màscares

Per la seva part, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que seran els agents de policia els que repartiran a partir de dilluns vinent les màscares l'ús de les quals és recomanable per als ciutadans que hagin de sortir al carrer per anar a treballar i hagin de fer-ho en transport públic.

En total es repartiran 10 milions de màscares. Seran també els agents -que es mobilitzaran al costat dels interins, segons el ministre- els que vigilin que entre els ciutadans que utilitzin el transport públic compleixen la distància de seguretat que recomanen les autoritats necessàries.

"El repartiment de màscares és només un suport de les mesures de protecció de la salut", ha assegurat Marlaska, que ha advertit que l'etapa que comença dilluns no suposa una relaxació de les mesures de limitació de moviments que s'estableixen al Decret de l'Estat d'Alarma.

"No es produirà relaxació de mesures després de la tornada a la feina dels no essencials, seguim en fase de confinament,y tots hem de tenir-ho clar, no hem començat la desescalada", ha insistit.

El repartiment de màscares, entre agents i personal de Protecció Civil, serà dut a terme per gairebé 350.000 persones, que actuaran el dilluns vinent, dimarts i també dimecres en aquelles comunitats en les quals dilluns és festiu.