Després del veto judicial al confinament del Segrià, que La Moncloa havia consensuat amb la Generalitat, el govern espanyol s’ha situat al costat del català. Tant és així que, fins i tot, la vicepresidenta Carmen Calvo ha instat el president Quim Torra a recórrer la interlocutòria perquè és plenament constitucional. Hores més tard, ha estat el mateix Salvador Illa qui ha sortit en defensa de la gestió catalana, tant amb el confinament domiciliari com amb el decret aprovat avui. “L’important és actuar per a contenir el brot”, ha deixat clar el ministre de Sanitat. “Tot el que es desviï d'això desenfoca la qüestió”, ha afegit.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, el responsable estatal ha descartat portar davant del Tribunal Constitucional el decret llei per assegurar el confinament domiciliari. “No sembla que envaeixi competències”, ha justificat. Al contrari: ha compartit el criteri dels serveis tècnics de la Generalitat, perquè “donarà una base més jurídica” a les decisions del Govern de Catalunya. Ha subratllat que la comunicació amb Salut és “molt fluïda” i que des del Ministeri “estem per ajudar en tot allò que se’ns demani”.

“En aquesta fase de control correspon actuar a les comunitats autònomes, i estan actuant bé”, ha defensat el ministre de Sanitat. En el cas de Segrià, ha subratllat que ja es van prendre unes mesures de confinament perimetral per part de la Generalitat. “A parer seu calia incrementar-les, i nosaltres compartim que calia donar un pas més enllà”, ha assegurat el dirigent socialista. Ha deixat clar que no comparteixen el veto judicial, malgrat que "cal ser molt respectuós amb les resolucions judicials”.

Recórrer la resolució de Lleida

Des de La Moncloa se situen al costat de la Generalitat, almenys després del revés d’una jutgessa al confinament del Segrià. Més clara encara ha estat aquest dimarts la vicepresidenta primera, que ha defensat que el Govern de Catalunya disposa d’instruments per a confinar Lleida i set poblacions més. Fins i tot Calvo ha instat l’executiu català a recórrer la resolució judicial. Davant el decret anunciat per Torra com a resposta al vet judicial, la dirigent socialista ha sostingut que “les comunitats poden legislar sempre que no envaeixin competències de l’Estat”.