Si el president Pedro Sánchez presumeix de tot el que han fet per protegir els més vulnerables, el vicepresident Pablo Iglesias és l’encarregat de posar la nota d’humilitat en la crisi del coronavirus. Durant la sessió de control d’aquest dimecres, la primera en dos mesos, el dirigent del govern espanyol ha admès que “probablement” no han fet prou i que encara hi ha molta part de la població que està desprotegida, "on no arriben les ajudes". Ha avançat que “caldrà fer més coses” i que caldrà fer-les “millor”.

Ha estat en resposta al cap de files d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que li ha retret que hi hagi molts sectors de la població desemparats. Ha posat l’exemple de la “prohibició d’acomiadaments” que no era tal, de l’ingrés mínim vital que no arriba o del retard en la moratòria per als autònoms. I ha posat el focus en un fet: els pares que es veuen “obligats” a anar a treballar sense tenir on deixar els seus fills. Ha reclamat una prestació extraordinària perquè no hagin d’escollir “entre contagi i abandonament”. Ha tornat a lamentar l’aixecament del confinament total: “Podem anar en metro a treballar però no podem enterrar els nostres”.

Iglesias ha fet un exercici d’autocrítica. “Si em pregunta si és suficient, li respondré que probablement no i que caldrà fer més coses”, ha respost el vicepresident segon del govern espanyol. I ha afegit en aquesta línia: “Si em pregunta si s’hauran de prendre mesures, li respondré que segurament sí i que segurament ho podem fer millor”.

Malgrat tot, Pablo Iglesias ha subratllat que ha canviat el paradigma respecte a la crisi del 2008. Llavors es va rescatar la banca i avui “aquest govern ha fet la major mobilització per rescatar la gent”. També ha destacat la prohibició de tallar els subministraments, la prohibició de desnonaments, les ajudes als llogaters o la moratòria hipotecària.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món