El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ha publicat aquest matí un número extraordinari on inclou totes les especificacions previstes per als territoris que han entrat en la Fase 1 de desconfinament pel coronavirus.

 

Les principals mesures de l'ordre, publicada aquest dissabte al BOE, són les següents:

MESURES DE CARÀCTER SOCIAL

- Reunions d'un màxim de deu persones.

- Possibilitat de mobilitat entre municipis limítrofs per a activitats socioeconòmiques.

- Vetlles amb límit de 15 persones a l'aire lliure o 10 en espais tancats.

- Màxim de 15 persones en enterraments o incineracions a més de l'oficiant en el cas dels ritus funeraris.

- Assistència a llocs de culte sempre que no se superi un terç del seu aforament.

- No es permetrà l'ús d'aigua beneïda i les ablucions rituals s'han de fer a casa.

- Es prohibeix la distribució de qualsevol objecte, llibres o fullets, així com tocar o besar objectes de devoció, i no està permesa l'actuació de cors.

LOCALS COMERCIALS

- Podran obrir-se tots els locals amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats excepte els que es trobin dins de centres o parcs comercials.

- Reducció de l'aforament al 30 per cent

- Dos metres entre clients. Si no és possible mantenir aquesta distància, només un client dins del local.

- Horari d'atenció prioritari per a majors de 65 anys

- Reobertura amb cita prèvia de concessionaris d'automoció, centres d'ITV, locals de jardineria i vivers de plantes sigui quina sigui la seva superfície útil d'exposició i venda.

- Obertura d'entitats concessionàries de joc públic d'àmbit estatal excepte les que es trobin en centres comercials.

- Mercats a l'aire lliure si així ho decideixen els ajuntaments corresponents.

TERRASSES D'HOTELS, BARS I RESTAURANTS

- Obertura de terrasses al 50 per cent de les taules que tingui permeses.

- Ocupació màxima de 10 persones per taula.

- S'evitaran cartes d'ús comú, optant per dispositius electrònics propis, pissarres, cartells o altres mitjans similars.

SERVEIS SOCIALS

- Obertura de centres i serveis d'usos socials amb les mesures de seguretat previstes, però prioritzant la via telemàtica quan sigui possible.

- En tot cas, es garantirà la disponibilitat d'accés als serveis de teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i atenció diürna per a persones amb discapacitat i / o en situació de dependència.

CENTRES EDUCATIUS

- Reobertura dels centres educatius i centres universitaris per a la seva desinfecció, condicionament i per a funcions administratives.

- Limitació el màxim possible de l'ús de documents en paper.

- Es pot procedir a l'obertura dels laboratoris universitaris per a les tasques d'investigació que els són pròpies.

CIÈNCIA I INNOVACIÓ

- Es permeten congressos, trobades, esdeveniments i seminaris en l'àmbit de la investigació científica i tècnica, el desenvolupament i la innovació amb un màxim de 30 assistents.

BIBLIOTEQUES

- Reobertura de biblioteques per a préstec i devolució d'obres i lectura en sala

- No es podrà fer ús dels ordinadors i mitjans informàtics per al públic

- En biblioteques especialitzades o amb fons antics, únics, especials o exclosos de préstec domiciliari es permet la consulta amb reducció d'aforament i només en els casos en què es consideri necessari.

- Un cop consultades les obres, romandran catorze dies sense poder utilitzar-se.

MUSEUS

- Els museus podran obrir reduint a un terç l'aforament de cadascuna de les seves sales.

- Inhabilitació d'elements d'ús tàctil i audioguies i fullets en sala.

- Les visites seran individuals, entenent com a tals tant la visita d'una persona com la d'una unitat familiar o unitat de convivència anàloga.

- El servei de consigna no estarà disponible.

PRODUCCIÓ I RODATGE D'OBRES AUDIOVISUALS

- Realització de la majoria de les activitats de producció sempre que es compleixin les mesures higienicosanitàries.

- Es podran realitzar rodatges en platós i espais privats, així com en espais públics que comptin amb la corresponent autorització de l'ajuntament.

ACTES I ESPECTACLES CULTURALS

- Reobertura de locals en els quals es desenvolupin actes i espectacles culturals només per un terç del seu aforament i sempre que no se superin les 30 persones en llocs tancats i 200 a l'aire lliure.

- No es lliurarà llibret ni programa ni altra documentació en paper.

- No es prestaran serveis complementaris com botigues, cafeteria o guarda-roba.

ACTIVITAT ESPORTIVA PROFESSIONAL I FEDERADA

- Obertura dels Centres d'Alt Rendiment.

- Només podrà accedir amb els esportistes un entrenador.

- Entrenaments preferentment de forma individual.

- Els clubs esportius o societats anònimes esportives podran desenvolupar entrenaments en grups de fins a deu esportistes.

- A les sessions d'entrenament no hi podran assistir mitjans de comunicació ni comptaran amb presència de personal auxiliar o encarregats de material.

- Obertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb cita prèvia.

HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS

- Obertura d'hotels i allotjaments turístics, que poden prestar servei de restauració només als seus clients allotjats.

- No està permesa la utilització de piscines, spas, gimnasos, miniclubs, zones infantils, discoteques o sales d'esdeveniments

- Es netejaran i desinfectaran almenys cada dues hores tots els objectes i superfícies de les zones de pas susceptibles de ser manipulades o contaminades per diferents persones.

TURISME ACTIU I DE NATURA

- Es podran realitzar activitats de turisme actiu i de natura per a grups d'un màxim de fins a deu persones. 

 

El govern espanyol assenyala que podrà procedir-se a la reobertura al públic de tots els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals, "sempre que tinguin una superfície útil d'exposició i venda igual o inferior a 400 metres quadrats", si bé s'exceptuen aquells que es trobin dins de parcs o centres comercials sense accés directe i independent des de l'exterior.

Segons el BOE, tots els establiments i locals que puguin procedir a la reobertura al públic segons el disposat en aquest capítol, "podran establir, en el seu cas, sistemes de recollida al local dels productes adquirits per telèfon o en línia, sempre que garanteixin una recollida esglaonada que eviti aglomeracions en interior del local o el seu accés".

Mercats ambulants a l'aire lliure

A més, assenyala que quan així ho decideixin els ajuntaments corresponents, i havent de comunicar aquesta decisió a l'òrgan competent en matèria de sanitat de la comunitat autònoma, "podran procedir a la seva reobertura els mercats que desenvolupen la seva activitat a l'aire lliure o de venda no sedentària en la via pública, comunament denominats mercats ambulants, donant preferència a aquells de productes alimentaris i de primera necessitat i procurant que sobre els productes comercialitzats en els mateixos es garanteixi la seva no manipulació per part dels consumidors".

L'ordre permet en aquesta primera fase permet reunions de fins a 10 persones dins o fora del domicili, l'obertura de terrasses de bars fins al 50 % de la seva capacitat i de petits comerços sense cita prèvia, vetlles amb un número limitat d'assistents o llocs de culte amb un terç de fidels.

L'ordre afecta al territori complet de Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura i Múrcia, així com de les Canàries i Balears, on se sumen totes les illes que ja estaven en fase 1 en ambdós arxipèlags, i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Madrid, Catalunya i Castella i Lleó, amb petites excepcions als seus territoris, seguiran en la fase 0 o de preparació, en la qual també romandran de moment les províncies castellanomanxegues de Toledo, Ciudad Real i Albacete, les andaluses de Màlaga i Granada i 14 dels 24 departaments sanitaris del País Valencià.

En un annex, s'especifiquen els territoris que entren a partir de dilluns a la Fase 1 de la desescalada.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram